Throwback: de sprookjesbruiloft van Grace Kelly en prins Rainier III

Het sprookjeshuwelijk werd uitgeroepen tot de bruiloft van de eeuw.

Bijna zeventig jaar geleden, op 18 en 19 april in 1956, gaven filmster Kelly Grace en prins Rainier III van Monaco elkaar het jawoord. Het huwelijksfeest van Grace en Rainier was een sprookje en werd uitgeroepen tot de de bruiloft van de eeuw. Een mooi moment om terug te blikken op dit memorabele feest.

Filmster

Als een van de meest gerespecteerde en bestbetaalde actrices in Hollywood, werd Grace gevraagd om lid te worden van de delegatiecommissie van de Verenigde Staten op het filmfestival van Cannes in april 1955. Terwijl ze daar was, werd ze uitgenodigd om een fotoshoot te doen in het Prinselijk paleis van Monaco. Daar ontmoette Grace, die op dat moment nog een relatie had met de Franse acteur Jean-Pierre Aumont, Prins Rainer III – die natuurlijk op slag verliefd was geworden op de beeldige filmster.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Huwelijk

Toen Grace terugkeerde naar de Verenigde Staten, begon ze in het geheim te praten met prins Rainier. Op dat moment speelde ze – hoe toepasselijk – de rol van een prinses in de film The Swan. Prins Rainier vloog naar Amerika om Grace’s familie te ontmoeten en vlak voor kerst vroeg hij haar ten huwelijk – de verloving werd aangekondigd op 5 januari 1956. De familie van Grace moest een bruidsschat betalen van 2 miljoen dollar betalen voordat Grace in het huwelijksbootje mocht stappen. De vader van Grace was hier uiteraard alles behalve blij mee en naar verluidt heeft de filmster de helft van de bruidsschat zelf betaald.

Monaco had acht dagen feest voorafgaand aan de royal wedding en de huwelijksdatum werd vastgesteld op 19 april in de Sint-Niklaaskathedraal in Monaco, en de burgerlijke plechtigheid tussen Rainier en Grace vond plaats op 18 april.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Bruidsjurk

De jurk die filmster Grace Kelly droeg toen ze met prins Rainier III in het huwelijksbootje stapte, staat bij veel mensen in de lijst met mooiste trouwjurken aller tijden. De creatie van ontwerpster Helen Rose had een hoge neklijn en een nauw aansluitend midden. De gehele bovenkant van de jurk bestond uit kant met daaronder een body van dikkere stof, zodat hij niet doorschijnend was.

Toen Grace Kelly met de Monegaskische prins trouwde, was haar carrière op zijn hoogtepunt. Na de bruiloft zou ze het leven als actrice echter vaarwel zeggen en officieel door het leven gaan als prinses. Daarom werd er lang nagedacht over een jurk die bij die transitie paste en die het koninklijke gevoel uitstraalde. De bruiloft werd ook gezien door meer dan 30 miljoen mensen over heel Europa, dus er zou veel aandacht op worden gevestigd.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

De gehele look van Grace werd een inspiratie voor veel vrouwen die in de jaren daarna trouwden. In 2011, precies 55 jaar na het huwelijk van Grace en Rainier, verscheen Kate Middleton bijvoorbeeld in een soortgelijke jurk bij haar huwelijk met prins William.

Happy ever after?

Op de foto’s die het prinselijk paleis van het huwelijk heeft vrijgegeven, lijkt het allemaal nog één en al liefde, haute couture en glamour. In werkelijkheid ging de prins zijn eigen gang en kampte Gracia, voorheen filmster Grace Kelly, met depressies, een losgeslagen oudste dochter en iets te grote belangstelling voor de bar: ze dronk naar verluidt als een tempelier.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Hoewel de buitenwereld altijd een idylle voorgeschoteld kreeg, was de spanning in het Roze Paleis vaak te snijden. Rainier was autoritair, driftig en erg druk met zijn eigen dingen. Hij toonde weinig begrip voor Gracia’s klachten over de leegte in haar leven. Ze was moeder, prinses en boegbeeld van Monaco, daar moest ze volgens hem genoeg aan hebben. Gracia sprak echter niet zo goed Frans, had heimwee en verveelde zich vaak. Ze miste het acteren erg en zou wel eens op het punt hebben gestaan haar man te verlaten en terug te keren naar Amerika. Wat haar ervan weerhield, was dat ze dan haar kinderen waarschijnlijk nog amper zou zien. Dus bleef ze in het paleis, met grotendeels gescheiden levens, gescheiden vertrekken en gescheiden slaapkamers.

De moeder van prins Albert en de prinses van Monaco overleed in 1982 op 52-jarige leeftijd door een auto-ongeluk.

Bron: Beau Monde Archief, Royal Central | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws