Wat artsen niet zeggen over aangezichtspijn

Aha!

Pijn in het gezicht is een van de vervelendste dingen die je je kunt voorstellen. Het is constant en het gaat nooit weg. Het ergste is dat het vaak heel moeilijk te behandelen is. Pijnstillers werken zelden, en zelfs als ze werken is de verlichting slechts tijdelijk. Voor veel mensen is de enige manier om van aangezichtspijn af te komen: afwachten tot het uiteindelijk vanzelf overgaat. Maar zelfs dan komt het meestal vroeg of laat weer terug. Kortom, aangezichtspijn is een nachtmerrie zonder einde. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten. Laten we beginnen!

De oorzaken van aangezichtspijn

Aangezichtspijn kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder trigeminusneuralgie, temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ), sinusitis en zelfs hoofdpijn. Een van de meest voorkomende oorzaken van aangezichtspijn is echter tandenknarsen. Deze aandoening treedt op wanneer mensen tijdens de slaap of bij stress met hun tanden knarsen. Na verloop van tijd kan tandenknarsen leiden tot spierspanning in de kaak en het gezicht, wat vaak leidt tot chronische aangezichtspijn.

commerciële partner

Diagnose van aangezichtspijn

Bij de diagnose van aangezichtspijn beginnen artsen meestal met een lichamelijk onderzoek waarbij ze je kaakspieren controleren op tekenen van gevoeligheid of ontsteking. Ze kunnen ook een röntgenfoto of MRI laten maken om te kijken of er afwijkingen zijn die de pijn kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de resultaten van deze onderzoeken kunnen artsen medicijnen voorschrijven zoals ontstekingsremmers en spierverslappers om de symptomen te verlichten. In ernstige gevallen kan een operatie worden aanbevolen om de veroorzaakte schade te herstellen.

Veel voorkomende behandelingen voor aangezichtspijn

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om gezichtspijn te helpen verlichten. Een eenvoudige, maar effectieve maatregel is het aanbrengen van een koud kompres op het getroffen gebied. Dit kan helpen om de pijn te verdoven en de ontsteking te verminderen. Een andere optie is het masseren van de spieren rond de pijn, met je vingers. Dit kan helpen om eventuele knopen of krampen die bijdragen aan de pijn los te maken. Je kunt ook proberen de spieren in het getroffen gebied voorzichtig te rekken. Zorg er ten slotte voor dat je gehydrateerd blijft, beweging krijgt en voldoende rust neemt, want beide kunnen helpen om de algehele pijn te verminderen. Door enkele eenvoudige zelfzorg-maatregelen te nemen, kun je de pijn en het ongemak in het gezicht helpen verlichten. Enkele andere opties vind je hieronder:

Medicatie

De eerste lijn van behandeling voor aangezichtspijn is meestal medicatie. Je arts kan vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen aanbevelen om de ontsteking te verminderen, de pijn te verlichten en de spieren in je gezicht te ontspannen. Ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, worden meestal aanbevolen voor mildere gevallen van aangezichtspijn. Voor ernstige gevallen kan je arts sterkere medicijnen voorschrijven. Het is belangrijk op te merken dat medicijnen alleen als kortetermijnoplossing moeten worden gebruikt; als je symptomen ondanks het nemen van medicijnen aanhouden, kun je het beste met je arts overleggen over andere behandelingsmogelijkheden!

Therapie

Therapie is een andere populaire behandeloptie voor mensen die lijden aan aangezichtspijn. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die mensen helpt hun gedachten en emoties te leren beheersen om beter met hun lichamelijke klachten om te kunnen gaan. CGT wordt vaak gebruikt door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van aangezichtspijn. Andere soorten therapeutische benaderingen zoals biofeedback en ontspanningstechnieken kunnen ook worden gebruikt om stressniveaus te helpen verminderen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren – beide kunnen positieve effecten hebben op mensen met chronische aangezichtspijn.

Alternatieve behandelingen

Voor degenen die op zoek zijn naar alternatieve behandelingen voor hun aangezichtspijn zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder acupunctuur en massagetherapie. Deze vormen van alternatieve geneeswijzen worden vaak deels vergoed worden bij de zorgverzekeraar! Bij acupunctuur worden dunne naalden in specifieke punten op het lichaam gestoken om energiebanen te stimuleren en genezing te bevorderen. Massagetherapie kan de spanning in de spieren rond het gezicht en de nek helpen verlichten, wat het ongemak van chronische aangezichtspijn aandoeningen kan helpen verminderen. Daarnaast bevelen sommige behandelaars kruiden supplementen of veranderingen in de voeding aan als mogelijke behandelingen voor bepaalde soorten chronische aangezichtspijn; deze moeten echter altijd met je arts worden besproken voordat je ze uitprobeert.

Er zijn veel oorzaken van aangezichtspijn en het is belangrijk om met je arts te praten als je een vorm van chronisch ongemak in je gezicht of kaakgebied ervaart, zodat hij een juiste diagnose kan stellen en passende behandelingsmogelijkheden kan bieden. Met de juiste diagnose en behandeling zou je in staat moeten zijn om verlichting te vinden van je gezichtspijn symptomen, zodat je weer een leven kunt leiden zonder ongemak!

Er is door de Amerikaanse arts Dr. Sarno het verband gelegd tussen fysieke klachten zoals aangezichtspijn en (onbewuste) stress. Hij ontdekte dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam veroorzaken die zich uiten in pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Deze methode wordt ook wel TMS (Tension Myositis Syndroom) genoemd. De TMS-methode zou veelbelovende resultaten opleveren.

Beeld: Pexels, Karolina Grabowska

 

Laatste nieuws