Dit zijn de 5 bekendste Britse tiara’s en hun geschiedenis

Vijf tiara's: welke is jouw favoriet?

Vandaag is het Internationale Tiara Dag, dé dag om alle prachtige tiara’s van de royals in het zonnetje te zetten. En hoewel de Nederlandse royals af en toe wel eens gespot worden met een tiara, spannen de Britse royals toch echt wel de kroon als het gaat om de sierstukken. En precies daarom zetten wij de vijf bekendste Britse tiara’s voor je op een rijtje. 

 

Tiara’s

Nu de iconische tiara-momenten steeds zeldzamer worden, is het allang duidelijk dat het sierstuk er niet alleen maar is om rijkdom en luxe uit te stralen. Tiara’s zijn inmiddels echte verhalenvertellers. Zo is haast elke royal tiara de sleutel tot een eeuwenlange geschiedenis. Daarnaast is er in elke tiara een overvloed aan prachtige details te vinden, iets wat duidt op urenlang vakmanschap. En precies daarom hebben wij vijf van onze favoriete Britse tiara’s voor je op een rijtje gezet.

Cambridge Lover’s Knot Tiara

De allereerste tiara in dit rijtje is natuurlijk de Cambridge Lover’s Knot Tiara die in 1914 is gemaakt voor wijlen koningin Mary. De tiara bevat prachtige parels en diamanten die de familie van de koningin al die tijd al bezat. Daarnaast is deze tiara geïnspireerd door de tiara van koningin Mary’s oma, prinses Augusta van Hessen. Na koningin Mary, werd de tiara doorgegeven aan koningin Elizabeth II. Maar vanaf 1981 begonnen we de tiara pas echt met regelmaat in het openbaar te zien toen prinses Diana het juweeltje als huwelijksgeschenk kreeg, en vanaf dag één tot de favoriete stukken van de people’s princess behoorde. Maar nadat Diana scheidde van – toen nog – prins Charles, gaf ze de tiara terug aan koningin Elizabeth II. Vanaf toen werd de tiara niet meer in het openbaar gezien totdat prinses Kate de tiara droeg op een receptie in Buckingham Palace.

Diana tiara
Bron: NL Beeld

Cartier Halo Scroll Tiara

De prachtige Cartier Halo Scroll Tiara mag natuurlijk ook niet ontbreken in het rijtje. Deze tiara bestaat uit een band met maar liefst 739 briljanten en 149 staafdiamanten. Talking about a statement piece. De tiara is gemaakt door een Frans juweliershuis en in 1936 gekocht door de toenmalige hertog van York. In 1936 werd de tiara echter door koning George VI geschonken aan de Queen Mother, en later aan koningin Elizabeth II op haar achttiende verjaardag. Wat deze tiara nóg meer bijzonder maakt, is dat prinses Kate deze prachtige tiara droeg op haar trouwdag. Samen met haar elegante trouwjurk was dit de perfecte combinatie.

kate tiara
Bron: NL Beeld

Queen Mary Diamond Bandeau Tiara

Na de tiara van Kate, kunnen we natuurlijk ook niet de prachtige tiara vergeten die haar schoonzus Meghan Markle droeg op haar bruiloft. En net als de Cambridge Lover’s Knot Tiara, is ook deze tiara gemaakt door koningin Mary. Enne, het mag nu ook wel duidelijk zijn dat de wijlen koningin van bling hield. Deze sprankelende tiara bevat grote en kleine diamanten én een afneembare broche in het midden. O ja, en die broche bestaat toevallig ook nog uit negen schitterende briljanten, rond een forse diamant. Extra is het nieuwe normaal, toch? Ook deze tiara schonk Mary aan koningin Elizabeth II, die hem op haar beurt weer uitleende aan Meghan Markle op haar trouwdag.

meghan tiara
Bron: NL Beeld

Spencer Tiara

Achter de Spencer Tiara schuilt een heel groot verhaal. Deze tiara droeg prinses Diana namelijk tijdens haar huwelijk in 1981. Niet raar zou je denken, maar hiermee verbrak de voormalig prinses van Wales een grote traditie: het was namelijk een tiara uit de collectie van haar eigen familie. De tiara is een mengelmoes van allerlei andere kostbare familiestukken en is in 1930 ontworpen door Garrard & Co. Het belangrijkste deel dat verwerkt is in de tiara is een huwelijksgeschenk aan Diana’s oma uit 1919, maar ook andere elementen zitten verwerkt in het sierstuk.

diana tiara
Bron: NL Beeld

Greville Emerald Kokoshnik Tiara

eugenie tiara
Bron: NL Beeld

Als laatste is dit elegante pronkstuk aan de beurt. Deze tiara werd in 1919 gemaakt door het Franse juweliershuis Boucheron en bevat verschillende diamanten en smaragden. Oorspronkelijk was deze tiara eigendom van filantroop Dame Margaret Greville, maar na haar dood liet ze al haar juwelen na aan de Queen Mother, die op haar beurt – je raadt het al – de stukken doorgaf aan koningin Elizabeth II. Ook deze tiara is nog niet zo heel lang geleden nog gespot. Zo droeg prinses Eugenie deze tiara als haar something borrowed tijdens haar bruiloft in 2018. Eerlijk is eerlijk, met zo’n tiara op ons hoofd zouden wij ook meteen ‘ja’ zeggen, toch?

Bron: Harper’s Bazaar Australië | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws