Glamour met een knipoog

Huh? Dit is waarom Willam en Kate andere titels dragen in Schotland

Meet the Rothesays!

Hoewel je liefje jou misschien ook betiteld als prinses, begrijpen we het officiële gebruik van deze titel een iets anders ligt. Voor de fans van de royals – zoals we onszelf wel mogen noemen, non? – zullen de titels als hertog of gravin ook redelijk vanzelfsprekend zijn. Maar onze mond viel toch wel een beetje open toen we hoorden dan er wel degelijk verschil zit in welke titels royals dragen wanneer ze zich op ander grondgebied bevinden. Confused? Je bent niet de enige.

Van Cambridge naar Wales

De Schotse Royal Week is in volle gang, dus een beter moment om eens de verschillende titels in te duiken bestaat niet. Op Schotse grond dragen prins William en prinses Kate namelijk andere titels dan op Britse grond. Daar stonden de prins en prinses te boek als de Duke en Duchess van Cambridge, maar werden meteen na het overlijden van Queen Elizabeth gepromoot. Met de plotselinge troonsbestijging van (schoon)vader Charles was zijn Walese titel immers vrijgekomen. Traditioneel gaat die over op de eerste in lijn naar de troon en diens echtgenoot – waardoor William en Kate sinds september vorig jaar de titels van Prince and Princess of Wales dragen.

Maar dat zijn niet de enige titels die de royals hebben. Er zijn immers nogal wat graafschappen en hertogdommen binnen Engeland – en dan hebben we het nog niet eens over de ándere onderdelen van het Verenigd Koninkrijk gehad.

Meet the Rothesays

Zo geldt namelijk dat er in Ierland en Schotland enkele andere titels gebruikt worden voor de Windsors. Kate en Wills stonden voorheen in Schotland bijvoorbeeld bekend als de Earl en Countess of Strathearn. Ook hier zijn ze logischerwijs gepromoot: in plaats van de graaf en gravin van Strathearn zijn ze namelijk nu de hertog en hertogin van Rothesay.

Het is een traditie die teruggaat door de eeuwen: tot 1707 was Schotland namelijk een eigen land, met z'n eigen royals en aristocraten. Over de jaren is er flink wat veranderd in de verhouding tussen Schotland en de Engelsen, maar die Scottish pride is nog altijd sterk aanwezig.

En tja, de royals weten ook dat je daar maar beter in mee kunt gaan. Tegen de stroom van de Schotse traditie in willen zwemmen, komt je populariteit namelijk niet ten goede.

Trotse Schotten

Zo was er een heuse Pillar Box War in Schotland kort na de troonsbestijging van Elizabeth. De inzet? Her Majesty's koninklijke monogram op de bekende rode postbussen van de Royal Mail. De Schotten merkten fijntjes op dat Elizabeth I nooit over hun land geregeerd had. Hierom zou Liz' titel als Elizabeth II niet kloppen. Dat deze tóch overal op de postbussen verscheen was hen een doorn in't oog.

Royal Week

Zoals we al eerder beschreven, staat deze week in Schotland de royals in de spotlights. De hele week staat in het teken van uiteenlopende bezoekjes aan verschillende regio's in Schotland, waarbij de royals Schotten uit alle lagen van de bevolking ontmoeten. Zo vond maandag een tuinfeest plaats te Holyroodhouse, om de publieke diensten van de genodigden te erkennen en te belonen. Tijdens dit jaarlijkse spektakel worden koning Charles en koningin Camilla vergezeld door andere leden van de koninklijke familie, zoals prins William. Of nee, tijdens deze week moeten we toch echt de hertog of Rothesay zeggen!

Bron: Beau Monde archief, Hello! Magazine, Scottish Daily Express, Blauw Bloed, People Magazine | Beeld: NL Beeld