Waar het vroeger een taboe was om over mentale gezondheid te praten, wordt het nu steeds normaler. En zélfs onder de royals lijkt deze trend door te zetten. We zetten de royals op een rij die eerder al eens open waren over psychische problemen.
Prinses Amalia
Onze eigen kroonprinses is een waar voorbeeld als het gaat om openlijk spreken over mentale gezondheid. Aan haar biografe Claudia de Breij vertelde Amalia dat ze als kind al eens een bezoekje aan de psycholoog bracht, en dat ze het sindsdien nog steeds fijn vindt om af en toe met een professional te praten. "Ik vind het geen taboe", zei ze daarover. "Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar." Af en toe praten met een professional vindt de prinses niet meer dan normaal, "zeker ook na wat er met mijn tante (Inés Zorreguieta, zus van Máxima, red.) is gebeurd."
Prins Claus
In een heel ander tijdperk was het prins Claus die eerlijk durfde te zijn over zijn mentale toestand. Hij maakte er geen geheim van dat hij kampte met een depressie. Vier jaar nadat hij hiervoor behandeld werd, vertelde hij hierover: "Ik geloof niet dat je het aan mensen die het zelf niet hebben meegemaakt, kunt uitleggen. Ik had geen pijn, als je onder pijn lichamelijke pijn verstaat, maar wel zielenpijn. Het is het meest verschrikkelijke dat een mens kan overkomen."
William, Harry en Meghan
Nadat William en Harry hun moeder wijlen prinses Diana verloren, vertelden ook zij dat ze professionele hulp hebben gezocht om het verlies te verwerken. In de documentaire The Me You Can't See deelde Harry dat hij als kind niet gestimuleerd werd om over mentale gezondheid te praten, iets dat op latere leeftijd resulteerde in paniekaanvallen en drank- en drugsgebruik. Op aanraden van vrouwlief Meghan zocht hij hier hulp voor. Ook zij heeft positieve ervaringen met professionele hulp. In het beruchte interview met Oprah Winfrey vertelde ze onder andere over hoe haar lastige leven als nieuwe, Britse royal resulteerde in suïcidale gedachten. Erover praten hielp haar om erover heen te komen.
Keizerin Masako
Ook de Japanse keizerin Masako kampte eerder met psychische problemen. Het lukte de vrouw van keizer Naruhito niet om te wennen aan de strenge etiquette van het Japanse hof. Om haar depressieve klachten te verhelpen verbleef ze in 2006 daarom zes weken op kasteel Het Oude Loo in Nederland.
Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld
- Beeld: NL Beeld / Brunopress