Hare Zuinige Hoogheid: het nuchtere stijlgevoel van prinses Amalia

Outfits herhalen? Dat is voor de prinses heel gewoon!

Een designerstuk hier, een diamanten erfstuk daar: royals hebben niks te klagen als het op hun garderobe aankomt. Maar nu er op steeds meer plekken aan de poten van de troon wordt gezaagd, kiezen de jongere generaties steeds vaker voor een ik-ben-zo-gewoon-gebleven aanpak. Zo ook onze Amalia!

Zeldzame verschijning

Ze wordt niet heel vaak gespot vanwege alle bedreigingen aan haar adres, en dat betekent dat er des te meer blikken op Amalia gericht zijn wanneer ze zich wél laat zien. Of ze nu stiekem een Armani-show bijwoont in Venetië met haar Belgische collega’s, als heel gewone studente het collegejaar begint, of naast haar ouders in vol ornaat mét tiara op een koninklijk evenement verschijnt.

En als eerste in lijn naar de troon lijkt Amalia vooralsnog vooral het beeld uit te willen dragen van de bescheiden, ingetogen kroonprinses. Outfits herhalen is voor haar heel gewoon, maar ook op andere manieren toont de Prinses van Oranje zich zuinig.

Herhalen

Zo is de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet vies van het herhalen van een outfitje. Waar sommige andere troonopvolgers zich al van jongs af aan hullen in peperdure designerstukken die bij slechts één uitstapje hun opwachting maken (denk aan de piepjonge Grimaldi-tweeling), houdt Amalia het lekker nuchter.

In 2021 droeg zij bijvoorbeeld een felrode Tommy Hilfiger-blazer tijdens de jaarlijkse fotosessie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch….

oranjes fotosessie
Beeld: © RVD, Mischa Schoemaker

…die ze meteen bij haar volgende verschijning opnieuw uit de kast trok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Naast Amalia droeg ook Máxima bij het Zandvoortse circuit dezelfde outfit als tijdens de zomerfotosessie van dat jaar. Van de koningin zijn we inmiddels wel gewend dat ze haar japonnetjes meerdere keren draagt, maar de kroonprinses doet er nog een schepje bovenop. Want waar Máxima nog een paar outfits tussendoor heeft kunnen laten zien, is dit Amalia’s eerste openbare verschijning sinds de fotosessie. Het is ongekend voor royals om dan precies hetzelfde uit de garderobe te halen, menig koninklijk kleedster zou zich er niet aan wagen.

Ook zagen we Amalia deze zomer op meerdere plekken in vol ornaat verschijnen, zoals bij de receptie van de Jordaanse royal wedding. Hier verscheen de prinses in een prachtige Jan Taminiau-jurk, die goed matchte met het fonkelende Pauwenstaart-diadeem.

amalia
Beeld: NL Beeld

Nog geen twee maanden later trok Amalia bovendien dezelfde combinatie uit de kast voor haar aanwezigheid bij de bruiloft van Oostenrijkse aristocraten Ferdinand Schwarzenberg en Marie Friling.

Leuk detail: ook Máxima koos hier voor een eerder gedragen kleedje van Jan Taminiau. Moeder en dochter zijn weer lekker op elkaar afgestemd!

Gewoon geshopt

Daarbij hebben we Amalia ook meerdere keren gezien in lekker betaalbare outfits – zélfs bij grootse evenementen. Je eerste Prinsjesdag is bijvoorbeeld een gigantische mijlpaal, en we hadden dan ook niet gek opgekeken van een custom designerjurk voor de prinses. Maar Amalia?

amalia
Beeld: BrunoPress

Die droeg gewoon een japon van Asos van nog geen honderd euro. Ha! Zo kan het ook. Het stond haar in elk geval beeldig (meer van dat groen voor de kroonprinses, graag!) en ze gaf de outfit nog wat extra jeu met de nodige juwelen én een klassiek hoedje. Die had ze overigens ook niet speciaal voor de gelegenheid aangeschaft, maar gewoon geleend uit moeders garderobe.

Met een tweede Prinsjesdag op komst, vragen we ons af wat Amalia dit keer uit de kast zal trekken. Bovendien zal ook zusje Alexia dit keer aanwezig zijn. Wie weet: misschien stemmen de zussen dit keer hun outfits lekker op elkaar af. Hoe dan ook verwachten we geen luxe uitspattingen van de kroonprinses.

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws