Stralende kroonprinses: nog héél even over die tiara van Amalia

Ze moest er een jaar op wachten, maar dat was 't waard.

Ze had een onbezorgde studententijd tegemoet moeten gaan, maar hoe anders is het uiteindelijk gegaan voor onze Amalia. Heel af en toe kan zij toch de deur uit – en tijdens de dankbare officiële bezoeken toont de jonge prinses hoe zij steeds meer in haar rol als troonopvolgster groeit. Zo zagen we afgelopen week ook weer, toen ze voor de tweede keer in een tiara mocht verschijnen.

Groot fan

Het wordt steeds minder populair onder moderne monarchieën, maar voor Beau Monde heurt een tiara er gewoon bij. We waren dan ook maar wát blij toen bleek dat de huwelijksreceptie van kroonprins Al Hussein en Rajwa Al Saif een dresscode hanteerde waarbij de tiara’s ein-de-lijk weer uit de kast gehaald mochten worden.

Wie daar ongetwijfeld ook een gat om in de lucht gesprongen zal hebben? Dat is kroonprinses Amalia. Zij liet speciaal voor het boek Amalia al aan Claudia de Breij weten dat zij ‘dól op tiara’s’ was. “Laat me een tiara zien, en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen”, vertelde de kroonprinses destijds enthousiast.

Als prinses in de dop zag Amalia bovendien haar kans schoon wanneer paps en mams weer eens naar een groots gala gingen. Zo herinnerde zij zich: “Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder. Dan stond er een op haar opmaaktafel en dan had ik die direct op mijn hoofd. Ik zat sowieso heel graag in mijn moeders sieraden. Toen ik heel klein was al. Dan was zij zich aan het voorbereiden op een belangrijk diner en riep ze door het huis: ‘Amalia, waar is die ring?’.”

Pauwenstaart

Tot nu toe hebben we Amalia slechts twee keer met een tiara gezien. Haar tiaradebuut maakte ze natuurlijk in juni vorig jaar: toen vierde de Noorse prinses Ingrid Alexandra haar achttiende verjaardag, en daar hielden we dit heerlijke kiekje vol next generation royals aan over.

Beeld: Lise Åserud / NTB via BrunoPress

Voor deze gelegenheid droeg Amalia het huwelijksdiadeem van haar moeder. Deze werd samengesteld uit verschillende juwelen uit de Oranje-collectie, en heeft hiermee een bijzondere link met zowel Amalia’s vader als moeder.

Inmiddels zijn we dus bijna een heel jaar verder, en mocht de Prinses van Oranje eindelijk haar tweede tiaramomentje pakken. Dit keer besloot ze helemaal matchend in robijnrood voor de dag te komen: een custom japon van Jan Taminiau, een set fonkelende juwelen, én de Pauwenstaart-tiara.

amalia
Beeld: NL Beeld

Deze tiara kent een bijzonder indrukwekkende geschiedenis, waar de prinses als heuse kroontjes-kenner ongetwijfeld van op de hoogte is. Zo bestaat de volledige parure uit een tiara, collier, en een broche, die in 1897 vervaardigd werd voor koningin Wilhelmina.

Blinkende robijnen

Zou Amalia de Pauwenstaart-tiara zelf uitgekozen hebben als matchend accessoire met haar designerjurk? Wie weet! Wel weten we dat de prinses van jongs af aan al een voorliefde getoond heeft voor een goede set robijnen.

amalia
Beeld: © RVD

Zo gaf de RVD ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag dit kiekje vrij van de piepjonge prinses die de Mellerio-tiara even wilde passen. Toch handig, zo’n moeder die haar diademen lekker op de kaptafel klaarlegt. Nu is het wachten tot Amalia een keer in vol ornaat mag stralen met deze prachtige parure. Fingers crossed dat de kroonprinses niet wéér een jaar hoeft te wachten…

Bron: Beau Monde archief, All Things Royal | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws