Het Borstkanker Alfabet helpt vrouwen om symptomen te herkennen

Jonge vrouwen én mannen leren zo symptomen beter te herkennen.

Jaarlijks krijgen 17.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Je wilt er liever niet aan denken, en hoopt natuurlijk dat het jou en je geliefden bespaart blijft. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van borstkanker kunt herkennen, zodat je er sneller bij bent als het wél misgaat. En dat geldt niet alleen voor vrouwen, want ook onder mannen neemt de diagnose toe. Breast Care Foundation brengt daarom het zogenoemde Borstkanker Alfabet uit.

Herken de symptomen

We weten dat ontzettend veel vrouwen jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen. Minder bekend is echter dat 20 tot 25 procent van die vrouwen jonger is dan 50 jaar. Ook zijn velen niet bekend met de info dat dit percentage onder jonge vrouwen en mannen de laatste jaren stijgt. Het wordt dus nóg belangrijker om de symptomen van borstkanker te herkennen – en dat zijn er veel meer dan een knobbeltje in de borst.

De hele maand oktober staat in het teken van borstkankermaand. Om mensen nog beter in te lichten over de symptomen sloegen het Alexander Monro Ziekenhuis en stichting Breast Care Foundation de handen in een om een betere voorlichtingscampagne op touw te zetten. Het resulteerde in Het Borstkanker Alfabet.

Borstkanker Alfabet
Beeld: Breast Care Foundation

Het Alfabet

Het Alexander Monro Ziekenhuis is gespecialiseerd in borstkanker. Samen met de Breast Care Foundation wil het ziekenhuis mensen bewuster maken over (de symptomen en voorlichting) van borstkanker onder vrouwen en mannen. Zo bleek alarmerend genoeg uit onderzoek dat 84 procent van de vrouwen niet weet wat de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker zijn – al zijn er in totaal veel meer symptomen die kunnen duiden op de ziekte. Daarom ontwikkelde het Alexander Monro Ziekenhuis samen met de Breast Care Foundation Het Borstkanker Alfabet, waarbij elke letter staat voor een veelvoorkomend symptoom van borstkanker.

Opletten is van belang

Het is ontzettend belangrijk dat we beter op de hoogte zijn van de symptomen van borstkanker. Wist je dat in Nederland 2.500 van de 17.000 personen die jaarlijks met borstkanker worden gediagnostiseerd tussen de 18 en 35 jaar oud is? En wist je dat borstkanker onder deze groep mensen vaak pas veel later wordt ontdekt? Het heeft er allemaal mee te maken dat jonge mensen niet doorhebben dat er iets mis is. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste is het borstweefsel van jonge mensen compacter – het is hierdoor een lastiger om afwijkingen te herkennen. Ten tweede denken jonge vrouwen (en mannen) niet aan borstkanker als ze wel iets afwijkends aan hun borst opmerken. Een enge gedachte, zeker als je weet dat borstkanker bij jonge vrouwen vaak veel agressiever is dan bij oudere patiënten.

Bron: Breast Care Foundation, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock, Breast Care Foundation 

Laatste nieuws