Glamour met een knipoog

Aha: dit is de impact van sociale media op je mental health

Tijd voor een digi-detox?

部屋着でブランケットにくるまってスマホを見る女性

Vandaag is het de Dag van de Mentale Gezondheid, waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het belang van mental health awareness. De afgelopen jaren is steeds opnieuw gebleken dat juist de meest geliefde sociale media-platforms een veelal negatief effect hebben op je mentale gezondheid – hoe zit dit?

Gezondheid

Voor een onderzoek van de UK Royal Society for Public Health vroegen onderzoekers bijna 1.500 mensen tussen de 14 en de 23 naar hun ervaringen met Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook en YouTube en hoe deze platforms invloed hebben op hun mentale gezondheid.

Hieruit kwamen verschillende schokkende conclusies naar voren. Zo zou uit het onderzoek bijvoorbeeld blijken dat sociale media 'verslavender dan alcohol en sigaretten' is. De Britse Marie Claire schrijft dat er bovendien een verband werd gespot tussen de opkomt van sociale media, en de stijging van depressieve en angstige klachten onder jonge mensen.

Instagram

Maar er is één app die veruit het schadelijkst zou zijn voor de mentale gezondheid: Instagram zou veruit de meest negatieve impact hebben, en dan met name op jonge vrouwen.

Geen wonder, natuurlijk: de eindeloze filters en bewerkte kiekjes zorgen vooral bij jonge vrouwen voor een totaal vertekend beeld van de realiteit, en een schoonheidsideaal waar het eigen lichaam niet aan kan voldoen.

"Jonge mensen, en in het bijzonder jonge vrouwen, worden gebombardeerd met beelden die proberen om de bewerkte voor te stellen als de norm. Deze praktijk draagt bij aan een generatie jongeren met een slecht lichaamsbeeld en lichaamsvertrouwen", valt er in het volledige rapport te lezen. Desondanks blijft Instagram bijna niet meer weg te denken van menig smartphone.

Daarbij scoorden van de vijf apps die in het onderzoek werden opgenomen (YouTube, Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram) overigens alle platforms erg slecht op de impact op slaap. Het wordt je immers erg makkelijk gemaakt om eindeloos door te scrollen, en dat gaat vaak ten koste van kostbare uren rust!

Positieve impact

Het is overigens niet alleen maar negatief. Zo is er uit het onderzoek gebleken dat sociale media ook een positieve impact kunnen hebben. Zo stelde de Royal Society for Public Health dat sociale media ook kunnen bijdragen aan 'verbeterde toegang voor mensen aan de health-ervaringen van anderen en gezondheidsinformatie van experts'.

Hierbij kwam vooral videoplatform YouTube als lichtend voorbeeld uit de bus. Hier zou vanuit de community veel aandacht zijn voor mentale gezondheid, en kunnen gebruikers makkelijk aansluiting en steun vinden bij groepen gelijkgestemden.

Digital detox

Geen wonder dus dat steeds meer mensen anno nu kiezen voor een zogenaamde digital detox: een tijdelijke (of langere) periode zónder de socials. Zo verwijderde Demi Moore al haar sociale media na haar scheiding van Ashton Kutcher, en verdween Adele van de socials na haar bevalling. Julia Roberts zou naar eigen zeggen nooit begonnen zijn aan Instagram omdat ze wist dat ze 'niet zou kunnen stoppen met kijken'.

Kortom: tijd om ook voor jezelf een digi-detox in te lassen?

Bron: Happy in Shape, Marie Claire UK, i-D | Beeld: iStock