Zien: koningin Camilla verschijnt in Queen Elizabeths favoriete tiara

In de voetsporen van Elizabeth!

De Britten hebben heel wat prachtige erfstukken om uit te kiezen als het op tiara’s aankomt. Maar door de jaren heen is één tiara favoriet gebleken bij koningin Elizabeth: het Girls of Great Britain and Ireland-diadeem. En gisteravond spotten we voor het eerst de niéuwe koningin met dit geliefde kroontje.

Glittergala

Gisteravond hadden koning Charles en koningin Camilla een glamoureus diner op de agenda staan: het traditionele Mansion House-diner. Hoewel een galadiner hier en daar natuurlijk niks nieuws onder de zon is voor de gemiddelde vorst, is de aanwezigheid van het koninklijk paar bij dit diner een traditie die teruggaat naar de zeventiende eeuw!

Het diner gisteravond stond helemaal in het teken van zowel de oude als de moderne handelsgilden die de City of London (één specifiek deel van de grotere stad Londen) rijk is. Al sinds 1689 geldt dat een vorst in het jaar van de kroning bij het eerste officiële bezoek aan de City of London, aansluit bij dit diner. Daar mag deze vervolgens speechen voor de aanwezigen en natuurlijk genieten van een sfeervol hapje en drankje.

Koning Charles geeft speech in de Mansion House, oktober 2023.
Beeld: NL Beeld

Zo geschiedde ook gisteravond: een ruime vijf maanden na z’n kroning schoof koning Charles aan in de City of London. Hierbij werd hij natuurlijk vergezeld door koningin Camilla, die voor de gelegenheid een glitterende Bruce Oldfield-japon droeg.

Lievelingsdiadeem

Maar wat meteen de aandacht trok, was Queen Camilla’s tiara-keuze. Zij droeg hier namelijk voor het eerst het diadeem dat door de jaren bekend is geworden als de favoriete tiara van wijlen Queen Elizabeth.

Koningin Camilla bij het Mansion House diner, oktober 2023.
Beeld: NL Beeld

Het gaat hier om het Girls of Great Britain and Ireland-diadeem. Een hele mond vol, wat overigens wel precies aanduidt hoe de tiara bij de Windsors terecht is gekomen. Dit kunstwerkje was namelijk een cadeau aan toenmalig prinses Mary of Teck, toen zij trouwde met de toekomstige koning George V. Society-dame Lady Greville zamelde geld in voor een bijzonder huwelijkscadeau voor de prinses, waar de dames van toen in totaal zo’n vijfduizend pond voor bij elkaar wisten te schrapen. Dat klinkt nu misschien als een koopje, voor zo’n diamanten kunstwerk, maar met een kleine inflatie-berekening zou dat anno nu neerkomen op een ruime 530.000 pond.

Bij Elizabeths eigen bruiloft in 1947 deed granny Mary het diadeem cadeau aan haar kleindochter, en door de jaren zou Elizabeth vol liefde aan het kroontje gerefereerd hebben als ‘granny’s tiara‘.

Daarbij bleef Elizabeth keer op keer voor de tiara kiezen bij belangrijke evenementen en belangrijke mijlpalen. Zo droeg ze de tiara onder meer in haar eerste officiële portretten als kersverse koningin in februari 1952.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Het beeld van Elizabeth met deze tiara is regelrecht iconisch geworden door de jaren heen. Zo bleef ze dit diadeem geregeld dragen bij gala-avonden. Daarnaast werd ze onder meer op postzegels en zelfs briefgeld afgebeeld met de Girls of Great Britain and Ireland-tiara.

Nu leeft dit kroontje dus voort op de kruin van de volgende koningin!

Bron: Royal Central, Bank of England, People | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws