Oeps: Marie Chantal en Victoria blunderen met protocol

Ook met eeuwenoude regeltjes gaat er wel eens wat mis...

Bij een koninklijk gala vergapen wij ons maar al te graag aan alle pracht en praal – eindeloze designerkleedjes, tiara’s, juwelen, en ga zo maar door. Maar achter al deze weelde gaan een hoop protocollen schuil. En op dat punt gaat er zo af en toe wel eens wat mis! Zo blunderden zowel Griekse prinses Marie-Chantal als Zweedse prinses Victoria tijdens het Deense gala met de protocollen.

Designers en tradities

Met je Elie Saab-japon op komen dagen bij een royaal gala? Graag! De korsetten en custom kleedjes van enkele eeuwen geleden hebben door de jaren heen, plaatsgemaakt voor moderne ontwerpers en eigentijdse trends.

Maar er blijft altijd een vlaag van traditie verbonden bij koninklijke white tie-evenementen: zo worden tiara’s die al eeuwen in de familie zijn weer uit de kast gehaald, én komt menig royal met een keur aan erelinten, medailles, en spelden tevoorschijn. En daar zitten dan weer allerhande regels en tradities aan verbonden, die niet altijd even scherp in het geheugen zitten. Zowel Griekse prinses Marie-Chantal als Zweedse prinses Victoria spotten hun faux pas gelukkig in de loop van de avond, en pasten hun outfits snel aan.

Van voor, naar achter, van links, naar rechts?

Allereerst: prinses Marie-Chantal en prins Pavlos zagen er natuurlijk prachtig uit tijdens het gala. De prinses in poederroze, de prins in vol ornaat: niks op aan te merken, denk je misschien.

Beeld: NL Beeld

Maar bij een kiekje later op de avond valt het scherpe kijkers op dat de prinses haar outfit subtiel heeft aangepast:

marie chantal
Beeld: NL Beeld

Het gaat hier om het blauwe lint dat Marie-Chantal draagt – het lint van de Orde van Sint-Olga en Sint-Sophia. Bij haar entree droeg zij deze nog over haar linkerschouder, maar traditie schrijft voor dat deze éigenlijk over de rechterschouder hoort te lopen. Gelukkig spotte de prinses deze kleine blooper, en kon ze dit detail nog snel aanpassen.

Juweeltje hier, juweeltje daar

Daarnaast was er prinses Victoria, die indruk maakte in een japon van Elie Saab en een bijzonder indrukwekkende collectie juwelen – waaronder koningin Josefina’s diamanten collier, dat origineel door het leven ging als een devant de corsage. Zoals wel vaker was de Zweedse kroonprinses natuurlijk behangen met de nodige sterren en spelden, en droeg zij een lichtblauw lint van de Orde van de Olifant.

Victoria, Estelle, Daniel
Beeld: NL Beeld

Maar wat zien we later op de avond?

Estelle, Daniel, Victoria
Beeld: NL Beeld

Toegegeven, de verandering is heel subtiel. Maar wie goed kijkt, zal zien dat de kroonprinses haar sterren aan de andere kant van haar japon heeft gespeld. Zo had de prinses aan het begin van de avond de ster van de Deense Orde van de Olifant en de Zweedse Orde van de Seraphim nog op haar rechterzij gespeld, maar bij het betreden van de balzaal, verschenen de erespelden aan haar linkerkant – zoals het heurt. Op de kiekjes van eerder in de avond is bijvoorbeeld te zien hoe Vics lint half over de ster van de Orde van de Seraphim valt, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Al met al blijkt maar weer: zelfs eeuwenoude tradities worden wel eens vergeten. Gelukkig valt er achter de schermen met een beetje improvisatie een hoop te fixen!

Bron: Hello! Magazine, Instagram Royal Fashion Police | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws