Good to know! Kokosolie is hét wondermiddel tegen rimpels

Je rimpels en fijne lijntjes zouden best weleens baat kunnen hebben bij een likje kokosolie. 

We brengen royaal crèmes, serums en ampullen aan op onze snoet, maar de permanente plooien zijn een teken die horen bij het ouder worden. Toch zouden je rimpels en fijne lijntjes best weleens baat kunnen hebben bij een likje kokosolie. Het middeltje zorgt voor een goede hydratatie, een soepele en veerkrachtige huid én bevat antioxidanten om het verouderingsproces van de huid te vertragen. Oftewel: een perfecte verzorging voor je alledaagse skincare routine.

Natuurlijk en…effectief

Minimalistische en natuurlijke skincare is de laatste jaren hard aan een opmars bezig. Kokosolie, zoals de naam al doet vermoeden, is van nature afkomstig uit kokosnoten, en past perfect in dit natural beauty-plaatje. Niet zo gek dus dat je een paar jaar geleden werd overvallen met kokos-tips. Breng het aan in je haarpunten, maak er een heerlijk gezichtsmaskertje van, verwijder je make-up ermee… Kokosolie is – als we het internet mogen geloven – een waarlijk wondermiddel. Maar het is meer dan een beauty hype. Onderzoek wijst namelijk uit dat de rijpere huid zomaar eens goede vrienden zou kunnen worden met kokosolie. Kijk, daar hebben we wel oren naar.

Zijdezacht, glad en vol

Kokosolie is van nature een verzachtend middel. Wanneer je het aanbrengt op de huid, kan het groeven in de opperhuid opvullen, legt de medische website Healthline uit. Daardoor voelt je huid gelijk een stuk zachter aan. Maar het grootste voordeel zit ‘m in de hydratatie die kokosolie biedt. De olie zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt, dus bye bye droog huidje én hallo stevige, volle huid! Uit onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift Dermatitis, blijkt ook dat kokosolie een effectieve en veilige moisturizer is. En een goed gehydrateerde huid is een huid waarop rimpels en fijne lijntjes minder snel ontstaan én minder snel zichtbaar zijn.

Volgens de New Yorkse dermatoloog Dr. David Bank kunnen de antioxidanten in kokosolie ook helpen om het verouderingsproces van de huid te vertragen. “Oxidatie is één van de belangrijkste oorzaken van een ouder wordende huid, en kokosolie kan helpen om de schade van vrije radicalen te verminderen”, legt hij uit aan TheLifeCo. 

Opgepast!

Voordat je naar de badkamer snelt om een royale laag kokosolie aan je gezicht te brengen, willen we je nog wel een waarschuwing meegeven. Naast de positieve eigenschappen van kokosolie kan het goedje ook een minder prettig effect op je huid hebben. Mensen met een huid die snel geïrriteerd is of gevoelig is voor onzuiverheden, kunnen last krijgen van (te veel) kokosolie. “Kokosolie is zeer comedogeen, wat betekent dat het een groot probleem kan zijn voor de gevoelige of onzuivere huid”, waarschuwt dermatoloog Paul Dean van Skin Resource.MD. “Dat betekent dat kokosolie de poriën niet binnen kan dringen en de huid kan verstikken of de poriën kan verstoppen. Het blijft als het ware op de huid liggen en trekt niet in.” Het advies van deze dermatoloog? “Zoek naar huidverzorgingsproducten waarin kokosolie is verwerkt als ingrediënt. Zo profiteer je wel van alle voordelen die het te bieden heeft, maar heb je ook een product dat voor de meeste huidtypes gebruikt kan worden.”

Bron: Healthline, TheLifeCo, Skin Resource.MD | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws