Prinses Victoria’s vaste coupe heeft mogelijk verdrietige reden

De Zweedse kroonprinses lijdt aan een heftige aandoening.

Het maakt niet uit of Zweedse kroonprinses Victoria een zakelijke verschijning maakt, met een kroontje ten tonele verschijnt, of poseert voor een casual familiekiekje: haar lokken heeft ze al-tijd vast. Natuurlijk heeft elke royal zo z’n stijlvoorkeuren, maar bij Vic blijkt dat er mogelijk een heel treurige reden achter haar vaste kapsel zit.

Prosopagnosie

Volgens verschillende bronnen is Victoria’s keuze voor die eeuwige knot omdat ze lijdt aan prosopagnosie. Deze aandoening, ook wel gezichtsblindheid genoemd, zorgt ervoor dat je geen gezichten meer kunt herkennen – soms zelfs je eigen gezicht niet.

In een interview met het Zweedse tijdschrift Foraldrakraft vertelt de kroonprinses dat ze in 2008 gediagnosticeerd werd met de aandoening. “Ik vind het heel moeilijk om namen en gezichten te onthouden. Dat is voor mij een groot probleem, aangezien ik natuurlijk heel veel mensen ontmoet. Ik doe heel erg mijn best om namen en gezichten te onthouden, maar ze blijven gewoon niet hangen”, aldus Victoria. Door haar haar vast te dragen, zal het voor haar makkelijker zijn om haar eigen gezicht te herkennen in de spiegel.

Mensen herkennen

Volgens het Nederlands Herseninstituut heeft zo’n één op de vijftig mensen last van prosopagnosie, wat betekent dat bijna 350.000 Nederlanders met deze aandoening leven. Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS zijn er twee verschillende vormen van gezichtsblindheid. Zo kun je er al sinds je geboorte last van hebben, maar het kan ook optreden na hersenschade, door bijvoorbeeld een beroerte of een hoofdwond.

Als kroonprinses ontmoet je elke dag weer talloze mensen, bekenden en onbekenden. Hoe gaat Victoria hier mee om? “Mensen kunnen alternatieve strategieën gebruiken om mensen te herkennen, zoals het onthouden van de manier waarop ze lopen, hun kapsel, stem of kleding”, aldus de NHS. Helaas werkt dit natuurlijk niet altijd, vooral wanneer je mensen in een andere setting ontmoet of niet vaak ziet.

Geen wonder dus, dat de hoogheid er de voorkeur aan geeft om haar look simpel en consistent te houden.

Bron: Hello! Magazine, Beau Monde archief | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws