Hoe leuk: Deense royals lanceren eigen adventskalender!

Dat belooft veel goeds!

Morgen breekt alweer de laatste maand van het jaar aan. En dat betekent een maand vol feestelijkheden, gezelligheid, lekker eten, en vrolijke versiersels – óók voor de royals! De Deense royals laten iedereen graag meegenieten van alle sfeer te paleize, en daarom lanceren zij dit jaar alweer voor de achtste keer hun eigen adventskalender.

Koninklijke kersttraditie

Waar onze kersttradities wel ophouden bij glamoureus gourmetten in een glitterjurkje met de familie, pakken ze het bij de verschillende vorstenfamilies die Europa rijk is toch anders aan. Bij de Britten krijgen we nu natuurlijk voor het derde jaar op rij een kerstconcert onder de leiding van prinses Kate, verschillende vorsten speechen wat af rond de jaarwisseling, en wij wachten met smart af tot de Oranjes, Windsors, Bernadottes, en De Borbóns weer hun familiekerstkaartjes delen.

Maar de meest bijzondere kersttraditie hebben we toch echt te danken aan de Denen! Zij delen namelijk al sinds 2016 hun eigen unieke adventskalender. Via hun site en sociale media gaat er elke dag een deurtje open van de digitale aftelkalender, met daarachter allerlei leuks.

Aftellen

Vandaag maakte het Deense hof bekend dat zij de traditie in ere houden: met een vrolijke illustratie van het Deense paleis tellen de Denen af naar 25 december.

denemarken
Beeld: Danske Kongehuset

Over de volgorde van de te openen vensters zullen we verder niet klagen – het hof zorgt er immers zelf elke dag voor dat zij tonen wat zich achter de deurtjes schuilhoudt. Via hun website hebben de Denen al een klein tipje van de sluier opgelicht qua wat we kunnen verwachten. “Vorig jaar, net als dit jaar, werden er kleine verhalen gedeeld over Kerstmis in het Koninklijk Huis van Denemarken.” Cute!

Morgenochtend om 07.00 uur zal het eerste venster openen, en krijgen we dus een uniek kijkje achter de schermen van de kerstvoorbereidingen bij de Deense koninklijke familie en de verdere hofhouding.

Bijzondere verhalen

Over de jaren hebben we heel wat creatieve verhalen de revue zien passeren via de digitale platforms van het Danske Kongehus. Hier blikken zij in hun aankondiging van vandaag nog even op terug:

In 2016 begon de traditie met unieke kiekjes uit de archieven van de Deense koninklijke familie. Het jaar erop deelde de creatieve koningin Margrethe haar zelfgemaakte kerstversieringen, en in de daaropvolgende jaren stond een handgemaakte familie van papieren kerstelfjes centraal, en de avonturen die zij beleefden te paleize. Kortom: dat belooft weer veel goeds!

Bron: Kongehuset.dk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws