Koninklijk recyclen: wat gebeurt er met Máxima’s oude kleding?

Onze koningin heeft een uitpuilende kledingkast waar je u tegen zegt.

Vroeger was het voor celebs en royals not done om meermaals in hetzelfde outfitje acte de présence te geven. Maar anno nu ligt dat heel anders. Dit is wat er gebeurt met de kledingstukken die onze koninin Máxima draagt bij haar eindeloze royal taken.

Indrukwekkende garderobe

HKH heeft hoe dan ook een indrukwekkende kledingkast, laten we dat voorop stellen. En dat moet ook wel, want van zaken-afspraken tot staatsbanketten en van familiefoto’s tot VN-speeches: Máxima heeft het er maar druk mee! En als Máx dan thuiskomt van zo’n koninklijke afspraak, wat gebeurt er dan met haar Natan-japonnetjes of Max Mara-blazers?

Een rondje door de wasmachine zit er met veel van de custom stukken niet in, maar vergis je niet: een goede schoonmaakbeurt heurt er natuurlijk bij. De tops and bottoms worden allemaal keurig gestoomd, geprepareerd voor een volgend pasmoment en bewaard in de royal garderobe. Hierna wordt genoteerd wat ze naar welke gelegenheid aan heeft getrokken. Zo voorkomt ze dat ze meerdere keren dezelfde outfits draagt bij dezelfde werkbezoeken.

Lenen

En eens in de zoveel tijd wordt er een opruimmoment ingepland, en gaan er items uit Máxima’s kledingkast naar bijvoorbeeld haar dochters. Ze geeft af en toe iets weg aan haar dochters of andere familieleden. Zo leent moeder Maria del Carmen weleens iets uit de kledingkast en worden de A’tjes tijdens publieke optredens regelmatig met kledingstukken uit de oorspronkelijke kast van Máx gespot.

Zo leent prinses Amalia regelmatig accessoires van haar moeder zoals dit pittige pepertasje…

Beeld: NL Beeld

En hebben we Alexia nu al eens in een spijkerjasje van haar moeder gespot…

Beeld: NL Beeld

…en kwam natuurlijk de Oscar de la Renta-japon van haar eerste werkbezoek óók uit moeders kledingkast.

Beeld: NL Beeld

Museumstukken

Ook worden ‘belangrijke’ stukken soms uitgeleend aan een speciale tentoonstelling, zoals haar trouwjurk. Haar Valentino leende ze uit aan de tentoonstelling Ja, ik wil die inzoomde op alle koninklijke huwelijken vanaf het eind van de achttiende eeuw. De koningsblauwe japon van Jan Taminiau die Máxima tijdens de inhuldigingsceremonie van WA droeg, was te bewonderen op de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, en eerder dit jaar liet het Haagse Kunstmuseum nog weten dat zij enkele unieke hoofddeksels van de majesteit mochten lenen voor hun expositie Royals & Rebels.

En ach, mocht onze koningin écht niet meer weten waar ze heen moet met de items die ze niet meer draagt: nichtje Eloise weet er voor haar tweedehands fashion-platform My Lima Lima vást wel raad mee. Ergens in de komende maanden moet de fysieke winkel van My Lima Lima de deuren openen, dus wie weet wat we daar nog gaan tegenkomen aan pre-loved royal items!

Bron: KRO NCRV, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws