Koningin Máxima leent hoeden uit voor speciale tentoonstelling

Dat wil je zien!

Altijd al een stukje royal fashion van dichtbij willen zien? Dan wil je de nieuwe expositie van het Kunstmuseum Den Haag, die komende zaterdag opent, niet missen! We schreven al eerder dat er onder andere items uit de kledingkast van wijlen prinses Diana te zien zullen zijn, maar wat blijkt nu? Onze eigen koningin Máxima heeft ook enkele stukken uit haar garderobe uitgeleend aan het museum!

Royals en rebels

De naam van de tentoonstelling zegt het eigenlijk al: Royals & Rebels – British Fashion, draait om mode in al z’n vormen. Natuurlijk kent het Verenigd Koninkrijk een legendarische geschiedenis qua royalty, protocollen, de stiff upper lip en pomp and circumstance. Maar daar tegenover staat dat de punkbeweging met al z’n nonconformisme óók een onmiskenbare uitwerking heeft gehad op de modewereld. Dit contrast zien we in al z’n glorie terug in de gloednieuwe expositie van het Haagse museum!

Máxima in actie

Ze is dan geen Windsor, maar ook onze koningin Máxima heeft natuurlijk warme banden met de Britse royals. Zo was ze samen met koning Willem-Alexander aanwezig bij de kroning van koning Charles, deelde ze al eens een rijtuig met niemand minder dan wijlen Queen Elizabeth zelve bij de Royal Ascot, en hadden de Oranjes een bijzonder prominente plek bij haar uitvaart.

Hierbij gold natuurlijk dat ook onze Máx zich aan de geldende fashion-normen moest houden. En dat betekende, conform de royal protocollen: een hoop hoedjes! Twee van deze exemplaren zullen binnenkort dan ook te bewonderen zijn in het Kunstmuseum. Zo laten ze weten: “Er zijn twee hoeden te zien die Hare Majesteit Koningin Máxima heeft gedragen bij de kroning van koning Charles III en de paardenrennen van Royal Ascot. Deze bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen is dankzij de koningin mogelijk gemaakt.” Hoe leuk is dat?

Royal Ascot

Het mag dan geen Brits design zijn, maar de bijzondere creatie die de hoogheid in 2019 droeg bij de Royal Ascot voldoet wel aan álle eisen van een royal hoofddeksel. Hoedenontwerpster Berry Rutjes is verantwoordelijk voor deze geweldige creatie, en de op het eerste gezicht fleurige creatie bestaat eigenlijk volledig uit veertjes! Tijdens het dragen komen deze prachtig in beweging.

Beeld: NL Beeld

Kroningsceremonie

En natuurlijk was er de prachtige Philip Treacy-hoed die Máxima droeg bij de kroning van Koning Charles III. Deze lichte hoed is afkomstig van een hoedenmaker die al jaren meedraait en ook bij de Britten zélf bijzonder geliefd is.

Beeld: NL Beeld

Daarnaast zijn er een hoop andere must-see stukken te bewonderen in de bijzondere tentoonstelling. Van een Catherine Walker– en Chanel-japon van Diana, tot de iconische Vivienne Westwood-creatie voor Carrie Bradshaw….Wij hebben onze tickets in elk geval al gekocht!

Om de hoek

Het is bovendien niet de eerste keer dat de koningin haar persoonlijke items uitleent aan het Kunstmuseum. Zo mochten zij in 2021 ook al een Jan Taminiau van de hoogheid tentoonstellen. Ach ja, vanaf Paleis Noordeinde is dat museum ook praktisch om de hoek. Prima idee om in je lunchpauze even per metro een stel hoedendozen af te leveren, toch?

Bron: Kunstmuseum Den Haag | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws