Hiep hoera: Amalia is 20 jaar en trakteert op nieuwe portretfoto’s!

Drie hoeraatjes voor de Prinses van Oranje!

“Hoe kan het dat Amalia opeens twintig is? Voor mijn gevoel is ze net gisteren achttien geworden!”, klonk het vanmorgen op de Beau Monde-redactie. Maar toch is het echt zo: de Prinses van Oranje heeft vandaag officieel haar tienerjaren achter zich gelaten. Een mijlpaal, die gevierd wordt met een setje ‘nieuwe’ portretten van de prinses.

Volwassen prinses

Op 7 december 2003 zag de kleine Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria het levenslicht. Als oudste dochter van toen-nog kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima was zij met haar geboorte in één klap tweede in lijn naar de troon – en daarmee groeide Amalia op in de spotlights. Zusjes Alexia en Ariane volgden, maar geen van hen heeft een last zo groot op hun schouders liggen als Amalia.

Dat besef was al op heel jonge leeftijd aanwezig. Zo vertelde ze aan Claudia de Breij voor het boek voor haar achttiende verjaardag over de dag van de inhuldiging van haar vader: “Het was als een klap in mijn gezicht. Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had.” Maar in plaats van angstig weg te kruipen, werd de piepjonge prinses nog vastberadener om haar toekomstige taak goed aan te pakken. “Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk. In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer.” En dat op zo’n jonge leeftijd!

Bewogen jaren

Tot aan haar achttiende heeft Amalia een vrij ‘normaal’ leven geleid. Natuurlijk moest ze vrolijk komen zwaaien en lachen bij Koningsdag en waren er de jaarlijkse fotomomenten, maar intussen ging het oudste A’tje ook gewoon op de fiets naar school met een hippe Eastpak-rugtas.

Met haar achttiende verjaardag staan er een flink aantal veranderingen op de agenda van de hoogheid. Zo wordt ze geïntroduceerd bij de Raad van State, speecht zij voor het eerst, en leren we haar een beetje beter kennen middels verschillende kleine vragenuurtjes en het eerdergenoemde boek, Amalia.

Maar juist wanneer vrijheid en onafhankelijkheid lonken, gaat het mis. Een onbezorgde studententijd (met een imposant studentenhuis in hartje Amsterdam) slaat om in een angstige periode vol bedreigingen. De kroonprinses verhuist terug naar huis, en wordt streng beveiligd vanwege allerhande gevaren vanuit het criminele circuit. En zo zijn er opeens twee jaren voorbij waarin de jongvolwassen kroonprinses zich bijna niet heeft kunnen tonen aan de buitenwereld. Voor een gemiddelde tiener zou zo’n leven achter slot en grendel al een flinke domper zijn, en voor de Prinses van Oranje (die nog een heel leven aan verwachtingen, verplichtingen en schijnwerpers voor zich heeft) moet het al helemaal voelen als een nachtmerrie.

Nieuwe portretfoto’s

Hoe dan ook is er nu weer een nieuw levensjaar voor de prinses aangebroken, en dat viert het Koninklijk Huis met enkele nieuwe foto’s van de kroonprinses. Of tja…nieuw zijn de kiekjes óók niet echt. Deze foto’s zijn namelijk afkomstig uit de fotosessie van december vórig jaar. Toen werden prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en prinses Amalia met z’n drieën op de foto gezet.

amalia
Beeld: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

We weten dus al dat het donkere pak (lekker modern en zakelijk) van het label Marina Ribaldi afkomstig is. Ons favoriete detail aan deze foto blijft echter het Marianna Lemos-kettinkje, waarvan het bekend is dat de drie prinsessen elk een matchend exemplaar hebben. Ook al zit Amalia stevig beveiligd thuis, doet Alexia allerlei leuks tijdens haar tussenjaar, en zwiert Ariane rond op haar Italiaanse kostschool, de band tussen de zussen blijft hartstikke sterk.

Hopelijk kunnen de drie binnenkort weer gezellig te paleize met elkaar proosten op Amalia’s verjaardag. Voor nu proosten wij op afstand in elk geval mee. Op uw gezondheid, hoogheid!

Bron: Amalia door Claudia de Breij, Beau Monde archief, UFO No More, RVD | Beeld: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

Laatste nieuws