Last van droge handen? Zo kom je ervan af

Handig!

Het is een probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben: droge, beschadigde handen. Zeker nu het kouder wordt, is het extra belangrijk om je handen goed in te smeren. Wij leggen je uit hoe je je handen in de winter het beste kunt verzorgen.

Droge huid

Door een droge huid zien je handen er minder verzorgd uit, en kan je huid jeukerig aanvoelen. Het Huidfonds vertelt dat als de huid echt heel droog wordt, er zelfs eczeem kan ontstaan. En dat willen we niet!

Even terug naar het begin. Hoe kan het dat onze huid nu zo droog wordt? Van nature bevindt zich een dun laagje vet op de huid dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dat laagje biedt bescherming tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en schimmels. Door verschillende invloeden van buitenaf, zoals water en zeep, kan dit vetlaagje oplossen waardoor de huid zijn eigen vocht niet genoeg vast kan houden. Het gevolg hiervan is dat de huid uitdroogt, gaat barsten en dus ook kan gaan jeuken.

Hydrateren

Hoe je dit voorkomt, is door je huid na elke wasbeurt te hydrateren met een vettige handcrème of basiscrème. Hoewel veel mensen dat vette gevoel juist niet fijn vinden, geldt hiervoor echt: hoe vetter hoe beter. Kies je dus voor een mindere vette variant, zoals bodylotion, dan is het vet in dat product vaak vervangen door water en helpt het minder goed.

Ga dus op zoek naar een handcrème die jij fijn vindt en die zo vet mogelijk is, en houd deze bij de hand. Tip: maak het insmeren van je handen onderdeel van je wasroutine zodat je handen de komende tijd goed verzorgd zijn.

Bron: Elegance, Huidfonds | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws