Hulpmiddelen om te stoppen met roken: hoe werkt het?

Heb je dit jaar als voornemen om te stoppen met roken? Goed bezig! Dit kan namelijk best lastig zijn, zeker nu de lastige weken er aan komen. Om de kans op slagen te verhogen, zijn er meerdere hulpmiddelen beschikbaar die je eventueel kunt gebruiken. In dit artikel geven we je meer informatie over deze hulpmiddelen en hoe deze werken.

1. Nicotine kauwgom

Een van de populairste hulpmiddelen is nicotine kauwgom. Met deze kauwgom krijg je alsnog nicotine binnen, waardoor je ontwenningsverschijnselen kunnen worden verlicht.

Op die manier kan je er eerst voor zorgen dat je de gewoonte van het opsteken van een sigaret afleert. Dit kan namelijk vaak al erg lastig zijn. Is de gewoonte uit je systeem? Dan kan je daarna de stap nemen om ook nicotine kauwgom te laten liggen.

Standaard

2. Nicotinepleisters

Nicotinepleisters werken volgens hetzelfde principe: je krijgt de verslavende stof hiermee nog steeds binnen. Een pleister breng je direct op je huid aan. De huid neemt dan langzamerhand de nicotine op, wat je kan helpen om de trek in een sigaret in bedwang te houden.

3. Nicotine mondspray

Een nicotine mondspray kan helpen je om snel je rookverlangen te verlichten. Doordat je het direct in je mond sprayt, neemt het mondslijmvlies de stof onmiddellijk op. Dit kost meestal maar zo’n 30 seconden na de eerste verstuiving, al kan het ook zijn dat je een tweede verstuiving nodig hebt om de trek te verminderen.

4. Hulp van een stopcoach

Vind je het lastig om het stoppen vol te houden? Dan kan je hier hulp bij zoeken. Ga bijvoorbeeld met je huisarts in gesprek, zodat hij of zij je kan doorverwijzen naar een begeleider.

Begeleiding kan je krijgen door middel van hulp door een coach of trainingen in groepsverband. Samen maken jullie een stopplan en houden jullie mijlpalen bij. Ook krijg je wat extra steun op de momenten dat je de neiging hebt om weer terug te vallen in oude gewoontes. Zo sta je er niet alleen voor!

Goede voornemens volhouden

Aan het begin van januari keek je misschien nog met frisse moed naar je goede voornemen. Maar als rondom Blue Monday de hoop je in je schoenen zakt, geef dan niet op! Met behulp van de bovenstaande hulpmiddelen zorg je ervoor dat je voornemens dit jaar echt doorzet. Vind de hulp die bij je past zodat je er niet alleen voor staat en het hopelijk makkelijker wordt om het stoppen vol te houden.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws