Uit de archieven: zo zagen de royals eruit op hun 21e

Van onherkenbaar tot niets veranderd: herken jij ze allemaal?

Wie een beetje actief is op Instagram, zal het niet ontgaan zijn dat er de afgelopen weken een nieuwe trend is opgedoken: vrienden, familie, collega’s en celebs delen massaal kiekjes in hun Instagram Stories van toen zij 21 waren. Beau Monde liet zich inspireren, en ontdekte op een zoektocht door de archieven een hoop bijzondere foto’s van allerhande royals als piepjonge twintigers.

Instagram trend

Via Instagram Stories kun je naast ‘gewone’ foto’s en video’s tegenwoordig allerhande kunstwerkjes en bijzondere ‘challenges‘ delen. Zo is er au moment een zogenaamde ‘Template’ die helemaal viraal is gegaan. Met de tekst ‘Everyone tap in. Let’s see you at 21′ worden gebruikers uitgenodigd om kiekjes uit de archieven te delen, en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Van redactiecollega’s tot allerhande BN’ers – tout bekend en onbekend Nederland is inmiddels al de revue gepasseerd.

De royals hebben echter genoeg andere zaken aan hun hoofd dan meedoen aan trends op sociale media-trends – snappen we! Daarom heeft Beau Monde zelf maar eens een rondje door de archieven gedaan.

Oranjes

Om te beginnen zijn we voor onze terugblik in de beelden van het Nationaal Archief gedoken, waar we volop vintage kiekjes van onze Oranjes wisten te spotten. Zo ook dit kiekje uit de achtertuin van Paleis Huis Ten Bosch uit de zomer van 1988. Rechts is dan-nog Prins van Oranje Willem-Alexander te zien op z’n 21e.

Beatrix Claus Willem Alexander Johan Friso Constantijn 1988
Beeld: Nationaal Archief

Maar ook als we nóg verder in de archieven duiken, levert dit bijzondere kiekjes op. Wat dacht je van deze foto van prinses Beatrix? Deze foto werd in augustus 1959 gemaakt tijdens een bezoek aan Friesland en Groningen.

Beeld: Nationaal Archief

Van de 21-jarige prinses Margriet zijn bovendien een set bijzondere foto’s uit 1964 te vinden waarop zij poseert met ‘een hamster of marmot’, aldus het bijschrift.

prinses margriet
Beeld: ©RVD, via Nationaal Archief

Hilarisch! Zo blijkt maar weer: huisdieren maken elke fotosessie leuker.

Windsors

Ook van de Britse royals zijn er volop kiekjes te vinden uit hun jonge jaren. Voor wijlen Queen Elizabeth had haar 21e jaar een bijzondere betekenis: toen stapte ze namelijk in het huwelijksbootje met haar grote liefde, Philip Mountbatten.

Elizabeth Philip bruiloft 1947.
Beeld: NL Beeld – Brunopress/PA Images

Van koning Charles en zijn zoons William en Harry zijn de meeste kiekjes van hun 21e genomen op het poloveld. Zo veegt een jongvolwassen Charles hier het zweet van z’n gezicht op een kiekje uit 1970…

Charles polo 1970
Beeld: NL Beeld

Ook speelden de heren samen graag polo, zoals op deze foto uit juli 2003, toen prins William net de 21 had aangetikt.

Charles, Harry en William in 2003.
Beeld: NL Beeld

Enkele jaren later, in 2005, bereikte ook prins Harry die magische leeftijd. Vlak voor zijn 22e verjaardag werd de prins met zijn long-term vriendin Chelsy Davy gespot langs de lijn bij het poloveld.

Harry en Chelsy Davy in juli 2006.

Onze favoriete foto’s blijven toch echt wel de beelden van decennia geleden waarop de trends van dat moment duidelijk te zien zijn – zoals dit lekker drukke seventies sjaaltje om de hoed van Anne, Princess Royal, enkele maanden voor zij 21 werd.

Beeld: NL Beeld

Of wat dacht je van deze lekker strakke boblijn bij de 21-jarige Zara Tindall?

Zara Tindall en Queen Elizabeth 2003
Beeld: NL Beeld

Drukke print? Check. Pofmouwen? Check. Volumineus gehaarlakt kapsel? Check! De 21-jarige Diana was op en top eighties. Geen wonder dat ze door velen als stijlicoon werd gezien – ze kwam al-tijd trendy voor de dag.

Diana in 1982.
Beeld: NL Beeld

Zo blijkt maar weer: al die volwassen royals gingen vroeger ook gewoon als jongvolwassen broekies door het leven. Heurt erbij – maar dan wél conform de protocollen, graag. Wij genieten in elk geval nog even verder van deze reis door de tijd.

Welke oude foto is jouw favoriet?

Headerbeeld: Nationaal Archief

Laatste nieuws