Dit weten we tot nu toe over Charles’ kankerdiagnose

Kunnen we al voorzichtig positief zijn?

Gisteren deelde Buckingham Palace het verdrietige nieuws dat er bij koning Charles een vorm van kanker is vastgesteld. Veel meer details dan dat hebben we – begrijpelijk – (nog) niet gekregen, maar wat weten we tot nu toe wél over zijn diagnose?

Heftig nieuws

Juist na het positieve nieuws dat Charles goed hersteld was van zijn operatie aan een grote prostaat, kwam de bekendmaking van zijn kankerdiagnose voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Dat de vorst er wederom voor heeft gekozen om zo open te zijn over zijn gezondheid, is vrij opvallend. Daar had het Britse hof echter een duidelijke verklaring voor: “Zijne Majesteit heeft ervoor gekozen om zijn diagnose te delen om speculaties te voorkomen, en in de hoop dat dit publiek begrip kan steunen voor iedereen ter wereld die met kanker te maken heeft.”

In het statement van Buckingham Palace werd niet genoemd met welke vorm kanker Charles gediagnosticeerd is. Wel werd vermeld dat het niet om prostaatkanker gaat. We weten ook dat de vorst gisteren al is gestart met een reeks behandelingen.

Veel steun

Na de bekendmaking gisteren kon Charles rekenen op steun van mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook veel bekende Britten lieten van zich horen. Van oud-premiers tot tv-sterren en zelfs de leider van de anti-monarchiebeweging Republic: het regent beterschapswensen voor de koning.

Vroeg stadium

Ook de huidige premier Rishi Sunak heeft gereageerd op de diagnose van Charles. In gesprek met BBC zei hij “geschokt en verdrietig” te zijn door het nieuws dat de vorst ziek is. Daarnaast deed Sunak nog een bijzondere uitspraak. De premier heeft namelijk gezegd dat de kanker die bij Charles ontdekt is, in een vroeg stadium is opgemerkt. Het is opvallend dat hij dit zegt, omdat vanuit het hof niets is gemeld over de fase waarin de kanker zich bevindt. Als het klopt, zou dat natuurlijk voorzichtig positief nieuws zijn.

Wat ook opvalt, is dat het Britse hof schrijft dat Charles zijn behandelingen optimistisch tegemoet ziet. Een enigszins geruststellende gedachte, die ons voorlopig een beetje hoop geeft in een spoedig herstel.

Overgenomen taken

Hoewel eerder bekend werd dat de koning op advies van de artsen zijn publieke taken voorlopig neerlegt, betekent dat niet dat hij helemaal uit de running is. Charles zal bijvoorbeeld nog steeds elke week om tafel gaan met premier Sunak. Zijn overige taken worden verdeeld onder andere leden van de Royal Family. Naar alle waarschijnlijkheid zal kroonprins William hier de grootste schakel in zijn, maar ook Camilla blijft up and running.

Hoewel we dus lang niet alles weten over de diagnose van Charles, lijkt het er wel op dat de koning nu in goede handen is, en dat een spoedig herstel in de lijn der verwachting ligt. Een fijn houvast voor de komende tijd!

Bron: NU.nl, RTL Boulevard, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws