Feit of fabel: je kunt je haargroei versnellen

Experts leggen uit.

Als we verschillende onderzoeken mogen geloven, groeit ons haar zo’n halve centimeter per maand. Echter ligt dit ook nog aan je leeftijd, je geslacht, je hormonen en je gezondheid. Maar wat nou als je je haar sneller wil laten groeien? Is daar een manier voor, of is het gewoon een fabel waar we maar al te graag in willen geloven?

Haargroei versnellen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is een grote kans dat je niet zomaar je haar sneller kan laten groeien. “Er zijn zeker opties op het gebied om haar terug te laten groeien, maar het verhogen van de snelheid hiervan is een moeilijke vraag om te beantwoorden”, aldus Charles Puza, dermatoloog.

Vitamines

Toch zijn er twee vitamines waarvan is aangetoond dat ze de haargroei kunnen ondersteunen, zo vertelt Rae Lynn Kinler, haartransplantatiechirurg. “Vitamine D en E. Andere nuttige supplementen zijn eiwitrijk collageen en plantaardige bestanddelen.”

Minoxidil

Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel haargroeiserums, waar experts telkens enthousiast spraken over het ingrediënt minoxidil. Dit ingrediënt zou namelijk het bewezen vermogen hebben om haar weer te laten groeien en om haaruitval te vertragen.

“De behandeling is een vaatverwijdend middel, wat betekent dat het de bloedvaten verwijdt om meer zuurstofrijk bloed naar de haarzakjes te voeren”, aldus Kinler. “Minoxidil helpt ook de grootte van de haarzakjes te vergroten, wat de groei van dikkere, sterkere haren bevordert.”

Lichttherapie

Als laatste is lichttherapie ook een vorm van het versnellen van je haargroei. “Laag-niveau lasertherapie werkt door de bloedstroom te verhogen en ontstekingen te verminderen”, legt Puza uit. “Hierdoor verbetert de gezondheid van de hoofdhuid zodat het haar beter en sneller kan groeien.” Toch moet je er niet meteen vanuit gaan dat het ook daadwerkelijk effect heeft. “Omdat de resultaten van lasertherapie inconsistent zijn, lijkt de conclusie van de medische gemeenschap te zijn dat het voor sommige mensen lijkt te werken, maar voor sommigen ook niet”, zo voegt Kinler toe.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws