Feit of fabel: krijg je mooier haar van een koude douche?

Hoe zit het nu écht?

Glanzende, volumineuze lokken à la Kate, Máxima, of Letizia – dat is de droom. Daarom zorgen we goed voor onze lokken en kiezen we zelfs regelmatig voor een ijskoude spoelbeurt onder de douche. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Meer glans en zachter haar

Heeft je haar er echt baat bij om je lokken na het douchen af te spoelen met koud water? Het antwoord is ja. “Je haar afspoelen met koud water kan de gezondheid en het uiterlijk van je haar zeker verbeteren”, vertelt dermatoloog Jarikiran Chekuri aan Shape

Koud water helpt om de haarschubben te sluiten, waardoor vocht en voedingsstoffen beter vastgehouden worden. Met andere woorden: je haar blijft beter gehydrateerd. Door het sluiten van de haarschubben weert je haar bovendien ook vuil en bacteriën. Het resultaat? Meer glans, zachter haar en minder pluis.

Heb je je lokken geverfd? Dan kan het naspoelen met koud water ook nog eens helpen om de levendigheid van de kleur langer mooi te houden.

Goed voor je hoofdhuid

Je maakt niet alleen je lokken blij met koud water, ook je hoofdhuid heeft er baat bij. Dr. Chekuri bevestigt aan Shape dat het koude water irritatie, roodheid en jeuk kan verminderen. Ook kan het roos verminderen en helpt het koude water het reguleren van de talgproductie.

Nog niet helemaal overtuigd om lekker fris na te spoelen? Dan is er nog een voordeel: door na te spoelen met koud water, nemen je lokken producten die je daarna gebruikt beter op. Vochtinbrengende producten zoals een leave-in-conditioner zullen dus beter opgenomen worden door het haar. Klinkt goed!

Let op: ga je echt rillen door na te spoelen met koud water? Dan raadt Dr. Chekuri aan om je haar met lauwwarm water na te spoelen. “Of beperk de duur of frequentie van de koude spoelbeurten.”

Bron: Grazia, Shape | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws