Groeien grijze haren sneller terug wanneer je ze eruit trekt?

Experts geven antwoord.

Helaas worden we vroeg of laat allemaal een keertje grijs. En heel eerlijk: de een is er blij mee, de ander minder. En dat is helemaal oké. Maar bij het krijgen van grijze haren, komen ook heel wat feitjes en fabeltjes om de hoek kijken. Zo ook over het uittrekken van je grijze haren. Want: groeien de grijze haren dan sneller terug?

De gevolgen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee, grijze haren groeien niet sneller terug als je ze uittrekt. Toch is het niet geheel zonder gevolgen, zo legt Dr. Hamdan Absdullah Hamed, medeoprichter van een online platform gewijd aan natuurlijke haarverzorgingsproducten, uit. “Elke keer dat je het uittrekt, verwijder je ook de follikel. Ik raad daarom aan om het grijze haar te laten zoals het is.”

Waarom krijgen we grijze haren?

Maar laten we eerst bij het begin beginnen. Want, waarom krijgen we überhaupt grijs haar? Dit komt doordat de pigmentcellen naarmate we ouder worden, afsterven. Hierdoor neemt de productie van melanine af met als gevolg: grijs haar.

Maar wat nou als je een grijze haar ontdekt? Dan wil je hem er natuurlijk meteen uittrekken. Maar is dit wel zo verstandig? Haarchirurg Patrick Davis legt het volgende uit: “De haarfollikel is eigenlijk het huis van de streng, gevuld met de kenmerken van het haar dat je uit je hoofd trekt. Dus het zal ook teruggroeien met diezelfde kenmerken.”

Meer grijze haargroei

Ook Dr. Michele Green is het hiermee eens. “Zodra de melanocyten van een follikel afsterven, treedt pigmentverlies op en groeien er nieuwe grijsgekleurde haren uit die follikel. Hoewel het plukken van grijze haren na verloop van de tijd kan leiden tot haaruitval, zal het er niet voor zorgen dat er meer grijze haren groeien. Dit komt doordat er maar één haarstreng kan groeien uit een bepaald haarzakje.”

Ook moet je rekening houden met beschadigde haarzakjes wanneer je je grijze haren er te hardhandig uittrekt. Dit kan er namelijk zelfs voor zorgen dat je haargroei permanent zal stoppen. Dus nee, je ziet geen extra grijze haar teruggroeien op diezelfde plek, maar – in de ergste gevallen – gewoon helemaal geen haar meer.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws