Meghan Markle openhartig tijdens panelgesprek: ‘Ik houd afstand van social media voor mijn eigen welzijn’

'Het grootste deel van het pesten dat ik ervoer op social media, was toen ik zwanger was van Archie en Lili', aldus Meg.

Meghan Markle spendeerde Internationale Vrouwendag in Texas om te spreken op de SXSW-conferentie. Meghan nam deel aan het panel ‘Breaking Barriers, Shaping Narratives’, welke in het teken staat van gendergelijkheid. Hierin besprak ze de negatieve effecten op social media met betrekking tot vrouwen.

Reclamespotje

Meghan praatte over haar eigen ervaringen op social media, maar ook hoe zij op een jonge leeftijd al bezig was met gendergelijkheid. Zo focuste ze zich als elfjarig meisje op een reclamespotje van een wasmiddel die in eerste instantie alleen maar gericht was op vrouwen. Hierin moest en zou ze een verschil maken, welke daadwerkelijk lukte.

De zin: ‘Vrouwen in heel Amerika vechten tegen vettige potten en pannen’, stond haar namelijk niet aan. In haar klas werd dit zelfs zó letterlijk genomen, dat de jongens er op jonge leeftijd al van overtuigd waren dat vrouwen ‘in de keuken thuis horen’. Meghan besloot daarom een brief te schrijven naar de mensen achter de reclame. En met succes! De zin werd veranderd in: ‘Mensen in heel Amerika’.

Social media en pesten

Dan komt panellid Errin Haines met de vraag: “Social media is echt de plek geworden waar vrouwen en meisjes onder de loep worden gelegd en gepest worden. Helaas weet ik dat dit iets is waar jullie bekend mee zijn. Hoe ben je in staat geweest om de schijnbaar eindeloze giftigheid die op je afkomt, te beheersen?”

“Ja, social media is een omgeving waarvan ik denk dat het veel van dat alles wegheeft”, aldus een kwetsbare Meghan. “Weet je, het is best interessant is als je erover nadenkt. Ik houd er nu afstand van voor mijn eigen welzijn, maar het grootste deel van het pesten dat ik ervoer op social media, was toen ik zwanger was van Archie en Lili. Begrijp dan maar eens waarom mensen zo hatelijk zijn. Het is niet plagen, het is echt wreed. En waarom je dat zou doen? Geen idee. Zeker als je zwanger bent, mét een pasgeborene, we weten allemaal als moeders dat het zo’n kwetsbare tijd is.”

Voorzorgsmaatregelen

Even later vertelt ze dat ze met haar productiebedrijf Archewell Productions er voor pleit dat de rollen van moeders en vrouwen op een verantwoorde wijze wordt ingevuld. “Ik zeg dit al zoveel jaren en ik hoop dat het begint te landen, maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat vertegenwoordiging belangrijk is. Zoals ik al eerder zei, als je een nieuwe moeder bent, is het echt een kwetsbare tijd. Het effect dat social media kan hebben op nieuwe moeders is heftig. Het kan namelijk duizelingwekkend voor hen zijn om een beeld te zien van het perfecte moederschap, terwijl we allemaal weten dat het niet perfect is.”

“Ik heb geluk, dat ik naast de privéleges die ik in mijn leven heb, een geweldige partner heb”, gaat Meghan verder. “Mijn man is zo’n betrokken vader en zo’n steun voor mij en mijn gezin. Dat vind ik niet vanzelfsprekend. Dat is echt een zegen. Maar veel mensen hebben die steun niet. Dus ik denk dat het er voor ons om gaat om voorzorgsmaatregelen te nemen zodat vrouwen, en moeders in het bijzonder, niet het gevoel krijgen dat ze nog kwetsbaarder zijn als ze online gaan.”

Bron: ELLE | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws