Aha: dit is de houdbaarheid van je make-up

En deze houdbaarheidsdatum is er niet voor niets.

Een pak melk gooien we meteen weg als het ruim over datum is, maar als het om make-up gaat is dat vaak een ander verhaal. Toch hebben ook mascara’s, lipsticks en andere cosmeticaproducten een houdbaarheidsdatum. We vertellen je er alles over.

Zonde om weg te gooien

We hebben thuis allemaal wel een lipgloss of poedertje liggen dat we al jaren niet hebben gebruikt. Toch vinden we het vaak zonde om weg te gooien, vooral als het nog helemaal ongebruikt is en je er een behoorlijke prijs voor hebt betaald. Misschien denk je ook dat het geen kwaad kan om oude make-up alsnog te gebruiken. Er zitten echter wel degelijk risico’s aan.

Houdbaarheidsdatum

Mocht je het nog niet weten: cosmeticaproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Deze verschilt per item: een lipstick kan bijvoorbeeld veel langer mee dan een mascara. Hoe lang je make-up houdbaar is, kun je zien op de verpakking. Hierop vindt je altijd een symbool van een geopend potje met een getal en de letter M erachter. Die M staat voor het aantal maanden. Staat er 6M, dan kun je er dus vanuit gaan dat het betreffende product zes maanden houdbaar is.

Dit is de gemiddelde houdbaarheid van elk make-upproduct:

  • Poeders – 15 maanden
  • Crèmetjes – 15 maanden
  • Foundation & Concealer – 15 maanden
  • Lipgloss – 15 maanden
  • Mascara – 5 maanden
  • Liquid Eyeliner – 5 maanden
  • Lippenstift – 21 maanden

Risico’s

De houdbaarheidsdatum op make-up is er natuurlijk niet voor niets. Echt dramatische gevolgen heeft het niet als je make-up gebruikt die over datum is, maar het kan wel leiden tot irritaties. Je kunt er bijvoorbeeld puistjes van krijgen, maar ook ontstekingen en infecties zijn niet uitgesloten. Met name je ogen zijn erg gevoelig voor bacteriën. Door oude oogmake-up te gebruiken, loop je een hoger risico op een oogontsteking.

Herkenningspunten

Soms weet je niet meer wanneer je een bepaald cosmeticaproduct hebt gekocht en is de houdbaarheidsdatum niet meer zichtbaar. Dan zijn er ook meerdere punten waaraan je een product dat niet meer goed is, kunt herkennen. Zo kan het een vreemde geur krijgen of korrelig worden. Ook wanneer de kleur is veranderd kun je vaak concluderen dat het niet meer goed is.

Bron: NSMBL | Beeld: Pexels

Laatste nieuws