Amalia en Beatrix: zo sterk is de band tussen de prinsessen

'Ze vinden steun bij elkaar.'

Dat de Oranjes heel hecht zijn met elkaar, weten koningshuiskenners inmiddels wel. Maar ook de band tussen prinsessen Beatrix en Amalia is in het bijzonder íjzersterk.

Grootmoeder en kleindochter

We hebben al eens vaker geschreven over de vele gelijkenissen tussen de Prinses van Oranje en haar oma, prinses Beatrix. Maar naast de fysieke gelijkenis, zouden de twee ook qua karakter veel op elkaar lijken. En dat levert een bijzondere band op tussen de twee, die ook buitenstaanders niet ontgaat.

Zo schreef auteur Peter Rehwinkel al eens over de kroonprinses en de speciale band zij met haar oma, prinses Beatrix, lijkt te hebben. Die gaat verder dan een lieve bijnaam. “Ze hebben een gedeelde levensbestemming en dat geeft een soort lotsverbondenheid”, aldus Rehwinkel. “Ik weet van oud-minister Jet Bussemaker, die de hele dag dicht bij de Koninklijke familie was bij de inhuldiging van Willem-Alexander, dat de zorgzaamheid van Beatrix voor Amalia veel indruk maakte.”

“Het was een moment waarop Amalia zich realiseerde: dit gaat mij ook overkomen. Dat besef moet binnen zijn gekomen en Beatrix kon haar daarbij begeleiden. Andersom steunt Amalia Beatrix ook. Dat werd bij de inhuldiging duidelijk, toen haar grootmoeder persoonlijk werd toegesproken.”

In gesprek met Claudia de Breij deelde Amalia dat de inhuldiging van haar vader inderdaad een flinke indruk maakte. “Het was als een klap in mijn gezicht. Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had.”

“Die dag van de inhuldiging was ook een grote push de andere kant op. Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk”, aldus de kroonprinses vlak voor haar achttiende verjaardag. Gelukkig had ze haar grootmoeder die haar door dit moment heen kon helpen!

Steun

Nog altijd is prinses Amalia degene die naast haar oma gaat staan en een arm om haar heen slaat – bekijk zo’n lief moment vanaf 2:10 in deze video van Vorsten:

Respect voor hun oma moeten de drie prinsessen ook tonen, schrijft Rehwinkel. Als prinses Beatrix vertrekt na een bezoekje, is er toch wel een zeker protocol. “Toen de prinsesjes geen aanstalten maakten om uit hun stoel omhoog te komen, was vader Willem-Alexander onverbiddelijk: ‘Als je grootmoeder vertrekt, ga je staan’.”

Paarden

Daarnaast delen grootmoeder en kleindochter in hun liefde voor de paardensport. Zo verklapte Amalia aan Claudia de Breij dat ze regelmatig in de koninklijke stallen een kiekje maakt van het paard van Beatrix. “Dan stuurt ze de foto naar een elektronisch fotolijstje dat prinses Beatrix, ondanks haar hekel aan technishe snufjes, in huis heeft staan.” Aww!

Bron: Peter Rehwinkel, Linda., Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws