Waarom onze prinsessen hun school afmaken in het buitenland

Van paleis naar kostschool!

Prinses Alexia heeft vorig jaar haar examens aan het United World College in Wales met succes afgerond, en prinses Ariane is au moment hard aan de studie op het United World College in het Italiaanse Duino. Zij zijn bovendien niet de enige royals die hun middelbare schooltijd ver weg van het hof hebben afgerond. Waarom is dat eigenlijk?

Enkele jaren geleden maakte de RVD bekend dat prinses Alexia, net als koning Willem-Alexander, haar middelbare school zou afmaken aan een internationale kostschool in het zuidelijke puntje van Wales. Het internationaal baccalaureaat dat zij daar heeft behaald, geldt als vervanging voor de twee laatste leerjaren op het vwo.

Ook prinses Leonor van Spanje, de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia, vertrok destijds naar Groot-Brittannië om haar middelbareschooltijd te vervolgen. Zij deelde vlak voor het behalen van haar diploma nog dat de examenperiode behoorlijk pittig was.

Jonge zusjes

Toch heeft deze waarschuwing duidelijk geen andere jonge royal ladies ervan weerhouden om ook richting het United World College te vertrekken. Na Leonor is namelijk ook haar zusje, Infanta Sofía, vorig jaar vertrokken naar Wales.

Hier deelde het Spaanse hof destijds een set zoete foto’s van:

Onze prinses Ariane heeft echter nét een andere keuze gemaakt: in plaats van een imposant Welsh kasteel, is zij vertrokken naar een pittoresk Italiaans dorpje aan de Golfo di Trieste, waar haar kostschool een prachtig uitzicht biedt over de zee.

Anonieme royals

Maar waarom vertrekken toch al die prinsessen naar zo’n kostschool over de grens? Is het niet veel fijner om lekker te paleize thuis te kunnen komen? Koningshuisexpert Kysia Hekster deelde vlak voor prinses Alexia’s vertrek: “Officieel is er geen reden genoemd, maar anonimiteit speelt een grote rol. Alle ogen zijn hier op haar gericht omdat ze de dochter van de koning is. Als ze straks in Wales op school zit, valt ze minder op. Ze wordt daar minder opvallend. En ik kan me voorstellen dat het soms best lekker is, als niemand op je let.” Wel zo logisch!

Het scheelt ook dat leerlingen uit koninklijke kringen niets nieuws zijn op het UWC. Zo hebben Willem-Alexander, Alexia, en Leonor, én de Belgische kroonprinses Elisabeth hier hun diploma’s behaald. Van een royal titel meer of minder kijkt men dus niet raar op. Voor onze prinsessen geldt bovendien dat aan de andere kant van de Noordzee de mediacode ook gewoon van kracht is, dus ook in Wales of Italië mogen zij niet zomaar door de pers benaderd worden.

Genieten

Het deed (destijds prins) Willem-Alexander in ieder geval goed toen hij in de jaren tachtig op dezelfde school even kon ontsnappen aan alle media-aandacht. “Hij heeft zeker genoten van zijn tijd hier”, herinnerde oud-klasgenoot Adrian Disney zich in een interview met de BBC. “Het was waarschijnlijk de eerste keer van zijn leven dat hij naar buiten kon gaan en ervan kon genieten, zonder te worden herkend.”

Bron: Koninklijk Huis, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws