Glamour met een knipoog

Good to know: is koffie slecht voor je huid?

Puistjes door de koffiemelk of huidverslapping door cafeïne? Zo zit dat.

Closeup image of a woman holding a cup of hot latte coffee on the table

Of je nu niet zonder je standaard Americano de dag kunt starten, of je koffie het liefst vermengt met een flinke lading ijs en melk als zoete traktatie: de meningen over het perfecte kopje koffie lopen flink uiteen. En wat het precies doet voor je gezondheid? Ook dat is al jaren onderwerp van discussie. Wij zijn eens op zoek gegaan naar wat zo'n bakkie troost nu precies doet met je perzikhuidje.

Groot verschil

Sommige skin experts zweren iedere vorm van cafeïne af, terwijl andere er juist weer op wijzen welke krachtige antioxidanten er in een bakkie troost zitten. Het is een van de meest gedronken en (waarschijnlijk daardoor) een van de meest onderzochte drankjes die er is, maar er bestaat weinig eensgezindheid over de voor- en nadelen van koffie. Wat wel vaststaat, is dat de manier waarop je de gemalen koffiebonen drinkt een verschil kan maken.

Cafeïne

Laten we met het goede nieuws beginnen: cafeïne is een bron van antioxidanten als polyfenolen. Die zouden de vrije radicalen tegengaan, een gevolg van de twee grote vijanden van de gezonde huid: vervuiling en UV-stralen. Als die laatste twee vrij spel krijgen, kunnen ze ons collageen en elastine aantasten. En dat leidt weer tot een veroudering van de huid. De bescherming tegen deze vrije radicalen is dus mooi meegenomen. Het zou betekenen dat cafeïne ons velletje jong en strak kan houden.

Dat cafeïne uitdroging van de huid zou veroorzaken, daar is diëtiste Katherine Zertsky van de MayoClinic het in ieder geval niet mee eens. "Drankjes met cafeïne kunnen een vochtafdrijvend effect hebben, maar het lijkt er niet op dat ze de kans op uitdroging vergroten."

Nog geen redenen dus om de koffie te laten staan of voor een cafeïnevrije variant te kiezen. Maar zo simpel is het niet.

"Er is veel variatie in de manier waarop mensen op cafeïne reageren", weet dermatoloog Aanand Geria te vertellen aan The Zoe Report. Bij sommige mensen kan de consumptie van koffie leiden tot een hogere cortisolproductie. En 'stresshormoon' cortisol houdt weer verband met huidproblemen als vroegtijdige veroudering en uitdroging. Precies die kwaaltjes die de antioxidanten in de cafeïne weer tegengaan, dus. Volgens de dermatoloog is het netto-effect van cafeïne op de huid dus eigenlijk nul. "Wanneer cafeïne in beperkte mate wordt gedronken, dan zou er echt geen negatief effect op de huid moeten zijn."

Cappuccino's en lattes

Wat je toevoegt aan je koffie kan daarentegen wél gevolgen hebben voor je skin.

Liefhebber van een scheutje melk door de koffie? Dat kan helaas bijdragen aan een onzuivere huid. De meeste onderzoeken zijn het erover eens dat koemelk acne kan verergeren. "Kies voor biologische, volle melk", raadt dermatologe Stefanie Williams aan in Woman and Home. "Die soort bevat minder lactose en heeft een lagere GI, waardoor het een minder grote invloed op je insulineniveau heeft."

Een cappuccino of een latte maken met een plantaardig alternatief kan natuurlijk ook. Amandelmelk, havermelk en cashewmelk zijn in dat geval de beste keuzes als je ook je huid een plezier wilt doen met je kop koffie. Over sojamelk bestaat nog wat controversie, zoals het geval is met wel meer dingen in de koffiewetenschap.

Waarschijnlijk ten overvloede: die suiker of siroop door je (ijs)koffie is ook niet de beste keuze voor een stralende huid, dus kun je beter niet dagelijks door je kopje roeren. Ze hebben waarschijnlijk een groter negatief effect op je vel dan de overige ingrediënten van je daily coffee.

Bron: Woman and Home, The Zoe Report, Healthline, GoodGlow | Beeld: Adobe Stock

 

Beauty
  • Beeld: Adobe Stock