Nadat prinses Amalia in 2021 aankondigde dat ze geen gebruik zou maken van de grondwettelijke toelage die ze krijgt om zich voor te bereiden op het koningschap, ontving de prinses veel lof in binnen- én buitenland. Nu lijkt de troonopvolgster toch van gedachten te zijn veranderd. In een brief aan premier Rutte schrijft Amalia dat ze gaat stoppen met het terugstorten van de toelage.
Teruggestort
Middels een persoonlijke brief liet Amalia nog vóór haar achttiende verjaardag aan premier Rutte weten dat zij de miljoenentoelage niet wilde ontvangen. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze Corona tijd”, zo schreef ze destijds. “Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten. Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten. Ik hoop dat u dat begrijpt.”
Van gedachten veranderd
Tijdens Prinsjesdag vorig jaar werd bekend dat Amalia ook in dit 2024 zou afzien van de toelage. Inmiddels is de kroonprinses echter van gedachten veranderd. Het aanzienlijke bedrag dat op haar rekening wordt gestort, zal ze vanaf 2025 niet meer terugstorten. In een brief aan Mark Rutte laat ze weten waarom. "Met het verstrijken van de tijd en na verrassende omstandigheden is inmiddels voorzienbaar, dat ik rekening moet houden met personele en materiële uitgaven met het oog op een zelfstandige en onafhankelijke invulling van mijn functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf”, schrijft ze aan de minister-president.
Het bedrag dat Amalia vanaf nu houdt, is het zogenaamde B-component: het geld waar Amalia gebruik van kan maken om personele kosten van te betalen. Het A-component, oftewel de ’salaris-uitkering’, blijft ze voorlopig wel terugstorten.
Begrip
In haar brief heeft de prinses gevraagd om begrip van de premier. Dat krijgt ze, zo wordt duidelijk uit een brief van Rutte aan de Kamer. Of de rest van de bevolking net zoveel begrip voor haar beslissing kan opbrengen, is echter nog maar de vraag...
Bron: De Telegraaf, AD | Beeld: NL Beeld