Zo werd Charlotte tóch een prinsesje

Daar kon zij haar oma voor bedanken!

De dochter van prins William en prinses Kate, heeft de titel ‘prinses’. Deze titel klinkt voor ons vanzelfsprekend, het is immers een kind van. Maar het had niet veel gescheeld, of Charlotte had haar huidige titel ‘prinses’ niet gekregen. Dankzij haar oma, Queen Elizabeth, kreeg zij deze titel alsnog.

Lady Charlotte

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Charlotte van Wales werd geboren in 2015 en is het tweede kind van de toekomstige koning en koningin van Engeland, prins William en prinses Kate. Net als haar oudere broer George kreeg ze gelijk bij haar geboorte de HKH- en prinsessentitel, maar vanzelfsprekend was dit absoluut niet. Het Letters Patent dat in 1917 werd uitgegeven door koning George V, bepaalde namelijk dat Charlotte eigenlijk door het leven zou moeten gaan als ‘Lady’ en niet als prinses.

Eeuwenoude traditie

Hoe dat precies zit? Nou, dat zit zo. In het Letters Patent staat precies aangegeven wie binnen de koninklijke familie koninklijke titels krijgt en wie niet. Zo staat erin dat alle kinderen van de soeverein HKH-predicaten en prinsen- of prinsessentitels krijgen. Ook de kleinkinderen van de soeverein – op voorwaarde dat hun vader een zoon van de vorst is – komen in aanmerking voor de koninklijke titels, net als de oudste zoon van de oudste zoon van de Prins van Wales (de Britse troonopvolger). Hoewel William nu deze titel draagt, was destijds prins Charles nog de Prince of Wales. Zijn oudste zoon had daarom recht op een prinselijke titel (William), en ook voor diens oudste zoon (George) was een prinsentitel gereserveerd.

Voor Charlotte was dat echter niet het geval. Afgaande op het Letters Patent had zij niet het recht om met Hare Koninklijke Hoogheid of prinses te worden aangesproken – zelfs niet als ze eerder dan haar broer was geboren.

coronation balcony
Met het hele gezin op het balkon na de kroning. (Beeld: NL Beeld / Newspix)

Queen stak er een stokje voor

Maar we weten allemaal dat de dochter van de Waleses niet als Lady door het leven gaat, maar als prinses. Volgens koninklijke historicus Marlene Koenig heeft de Queen daarvoor gezorgd. Toen Kate zwanger was van haar eerste kind, gaf de Britse koningin een Letters Patent uit dat ervoor zorgde dat alle kinderen van de toen-nog-hertogelijke familie bekend zouden staan als prins of prinses.

“Als Charlotte als eerste was geboren onder het Letters Patent uit 1917, dan zou ze Lady Charlotte Mountbatten-Windsor zijn geweest”, vertelt Koenig aan Express. Dit omdat ze een achterkleindochter in de mannelijke lijn was, en alleen de oudste zoon van de oudste zoon van de Prins van Wales het recht had om een HKH-predicaat te dragen. “Dus de koningin heeft dat kleine probleem opgelost.” Aha!

Bron: Express | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws