Prinses Margriet neemt binnenkort bijzondere prijs in ontvangst

Een welverdiende award!

Prinses Margriet neemt volgende week zaterdag de BeNeLux-Europe-Award in ontvangst. Dit jaar is het thema van de uitreiking Welbevinden, gezondheid en menselijkheid. De hoogheid krijgt deze prijs voor haar jarenlange inzet voor het Rode Kruis.

Award

In het Havenhuis in Antwerpen zal de prinses, tijdens de Academische Zitting van het BeNeLux-Universitair Centrum, de award van 2024 in ontvangst nemen. Ook de vice-premier van België, prof. Frank Vandenbroucke, ontvangt de award aankomende week. Twintig jaar geleden nam Margriets echtgenoot, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, deze prijs ook al in ontvangst.

De non-profit Stichting BeNeLux-Universitair Centrum bevordert de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg op het gebied van educatie, wetenschap, cultuur en humaniteit. Sinds 1999 wordt de award, tweemaal in het jaar, toegekend aan personen of instellingen die zich uiterst hebben ingezet op deze gebieden binnen de Benelux of Verenigd Europa.

De prijzen worden uitgereikt door prof. Anton van der Gelden en raadsheer prins Charles-louis de Merode. Daarnaast worden toespraken gehouden door Nederland en België over hoe zij hun bijdrage leveren binnen de BeNeLux. Ook zullen de ontvangers van de prijs een toespraak houden. Margriet kan dus alvast gaan oefenen!

Margriet Rode Kruis
Bron: NL Beeld

Sport-liefhebster

In 1980 was de prinses als bestuurder van het Rode Kruis betrokken van de organisatie van de Paralympische Spelen in Arnhem. Dat jaar opende zij de zesde editie van het evenement. Sindsdien volgt de HKH de paralympische sport. Ook nu is ze lid van het erebestuur van Internationaal Paralympisch Comité. Ze is een echte liefhebster van de sport! Om op de hoogte te blijven en de sporters te kunnen spreken, bezoekt ze namens het Koninklijk Huis regelmatig evenementen rond de Paralympische Spelen.

Verdiend

De prinses laat zich niet zomaar uit het veld slaan. In augustus kreeg Margriet een acute hernia waardoor ze een door haar geliefd evenement bijna moest missen. Ze zou vooral moeten rusten en daardoor een aantal afspraken helaas annuleren. De eerste editie van de European Para Championships zou Margriet, die zichzelf zo inzet voor gehandicapten sport, natuurlijk niet willen missen. Ze stond niet op het podium, maar had wel een videoboodschap toegestuurd, om toch betrokken te kunnen zijn bij het evenement. In de videoboodschap liet de prinses toch eventjes haarzelf zien tijdens de openingsceremonie.

Ze doet altijd haar best om betrokken te zijn zowel bij de Paralympics als bij het Rode Kruis. De prijs die prinses Margriet volgende week zaterdag in ontvangst zal nemen, heeft ze dan ook meer dan verdiend.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws