Sieraden schoonmaken? Zó laat je goud en zilver blinken als nooit tevoren

Spoiler: ga niet zomaar roekeloos te werk.

Niks zo ergerlijk als wanneer je juwelencollectie langzaam aan zijn shine begint te verliezen. Wasmiddel, zeep en dergelijke kunnen je favoriete armbanden, oorbellen of ringen flets laten ogen of je glimmers zelfs beschadigen. Zonde! Zó laat je je gouden en zilveren sieraden weer blinken als nooit tevoren.

Methode 1: gebruik kokend water voor harde metalen

Goud en zilver zijn beide harde materialen, wat inhoudt dat je ze kunt reinigen met kokend water. Dat is ook nog eens een makkelijke en goedkope methode! Plaats de sieraden die je wilt schoonmaken in een kom met een platte bodem. Giet genoeg kokend water in de kom totdat de sieraden helemaal onder water staan. Laat ze weken tot het water is afgekoeld naar kamertemperatuur. Gebruik vervolgens een schone doek of een zachte borstel om de sieraden schoon te vegen.

Tip: gebruik deze methode alleen voor sieraden die volledig van goud of zilver zijn. Bij varianten die plated zijn, werkt dit trucje niet. Zorg er ook voor dat je niet te hard boent met de schone doek of zachte borstel, want dan kun je alsnog voor beschadigingen zorgen.

Methode 2: gebruik tandpasta voor milde vlekken

Tandpasta bevat een mild schuurmiddel en is daarom ideaal om gouden en zilveren sieraden mee te reinigen. Breng met behulp van een zachte tandenborstel wat tandpasta op je sieraden aan. Scrub vervolgens zachtjes met de tandenborstel. Spoel het geheel goed af met warm water en polijst het zilver of goud kort, totdat het mooi glanst.

Tip: pas deze methode niet te vaak toe. Het schurende element in de tandpasta kan dan namelijk juist voor minder glans in je sieraden zorgen.

Methode 3: Week zilver in een azijnoplossing

Azijn kun je voor veel verschillende dingen in huis gebruiken, waaronder voor het schoonmaken van zilveren sieraden. Leg ze in een schone kom en schenk er wat witte azijn overheen, net zolang totdat ze helemaal onder staan. Laat het geheel een kwartiertje weken, haal de sieraden uit de kom en wrijf er met een zachte borstel overheen om het overgebleven vuil weg te spoelen. Was ze met water en droog ze af met een schone doek.

Tip: gebruik azijn niet bij sieraden die plated zijn of zachte steentjes bevatten. Het zure element in de azijn kan er dan namelijk juist voor zorgen dat ze beschadigen.

Bron: Beau Monde archief, Marie Claire | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws