Oh no: Buckingham Palace kondigt reeks afzeggingen aan

Van werkbezoek tot Trooping the Colour: wat is er aan de hand in Engeland?

Een bijzondere situatie in het Verenigd Koninkrijk deze week: Buckingham Palace heeft namelijk laten weten dat de Windsors de komende tijd allerhande evenementen en verschijningen afzeggen. En dat heeft allemaal te maken met de verregende aankondiging van Prime Minister Rishi Sunak, gisteravond.

Ophef

Wie een béétje het nieuws vanuit jolly old England volgt, weet wel dat de politieke situatie daar de afgelopen periode weinig stabiel is geweest. Vlak voor het overlijden van wijlen Queen Elizabeth nam toenmalig minister-president Boris Johnson afscheid. Eén van de laatste publieke verschijningen van de vorstin was toen zij diens opvolger, Liz Truss, verwelkomde te Balmoral. Slechts enkele weken na Elizabeths uitvaart zwaaide Liz echter alweer af, en mocht kersverse koning Charles Rishi Sunak verwelkomen als opvolger.

Maar echt stabiel is de situatie daarmee niet geworden. Op 4 juli worden er namelijk nieuwe verkiezingen gehouden. Dat kondigde Sunak aan tijdens een persmoment te Downing Street in de stromende regen, gisteravond. Mocht Sunaks partij er te zijner tijd niet met de winst vandoor gaan, dan betekent dit dat koning Charles in minder dan twee jaar tijd al z’n derde prime minister mag verwelkomen.

Royal duties

Natuurlijk krijgt Charles hiermee weer een aantal ceremoniële taken op z’n bord rond de verkiezingen. Maar de aankondiging heeft een bredere impact op de plannen van het koningshuis. Zo liet Buckingham Palace namelijk weten dat zij de komende weken hun plannen opschorten.

Een woordvoerder van het hof deelde: “De Koninklijke Familie zal – in lijn met normale procedures – afspraken uitstellen die de aandacht kunnen afleiden van de verkiezingscampagne.” Duidelijk!

“Hunne Majesteiten bieden hun oprechte excuses aan iedereen die hierdoor getroffen kan worden”, wordt hier nog aan toegevoegd.

Plannen in het water

Met ongeveer anderhalve maand te gaan tot de verkiezingen, is het vooralsnog niet helemaal zeker welke evenementen wel of geen doorgang zullen vinden. De eerste afzeggingen zijn in elk geval al rond: prins William zou vandaag en morgen verschillende bezoeken afleggen in Crewe en Londen, maar die gaan nu dus niet meer door.

Daarnaast geldt dat het Britse hof er altijd een drukke zomer op nahoudt. Zo staat Trooping the Colour op de planning voor zaterdag 15 juni, vindt de Order of the Garter-ceremonie de maandag daarna plaats, en is de Royal Ascot in dezelfde week. Daarnaast vindt ’s zomers traditiegetrouw de Holyrood Week plaats, waarbij Charles en Camilla een week spenderen in hun geliefde Schotland. Royalty watchers van onder meer The Daily Mail verwachten dat deze evenementen wél doorgaan, maar wellicht in een aangepaste vorm.

Andere afspraken, zoals werkbezoeken aan liefdadigheidsorganisaties en verschillende Britse regio’s, zullen waarschijnlijk echter geschrapt of uitgesteld worden. Ook staat het feestelijk staatsbezoek van de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako hiermee op losse schroeven. Extra jammer, want dit bezoek stond éigenlijk al gepland voor de lente van 2020. Dat ging toen natuurlijk niet door vanwege de pandemie. Of het staatsbezoek dit keer wel door kan gaan, moet dus nog blijken. Hopelijk hoeven ze bij uitstel niet opnieuw vier jaren te wachten!

Bron: The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws