Fotograaf vertelt over de allerlaatste foto van Queen Elizabeth

'We maakten gewoon een praatje over het weer.'

Fotograaf Jane Barlow stond op dinsdag 6 september klaar om foto’s te maken van de Queen en de nieuwe premier, Liz Truss. Het zouden de laatste openbare kiekjes van Her Majesty worden. De persfotograaf blikt terug op een van de laatste dagen van de ‘fragiele, maar vrolijke’ Queen.

Laatste foto’s op Balmoral

Terwijl de Queen in haar Schotse kasteel wachtte op de komst van de nieuwe premier – alweer haar vijftiende – maakte Barlow alvast een paar foto’s van de 96-jarige koningin. Aan Sky News vertelt de fotograaf dat Queen Elizabeth ‘fragiel, maar goed gehumeurd’ op haar overkwam.

Queen Elizabeth II wacht de komst van Liz Truss af op Balmoral, 6 september 2022. Beeld: BrunoPress

Heel casually babbelden de Queen en de fotograaf over het slechte weer (echt nazomeren zit er in Schotland niet in), maar daarbij was koningin behoorlijk vrolijk. “Ze glimlachte heel vaak naar me”, vertelt Barlow. “Het was een eer en een groot voorrecht om deze foto te maken.”

Meer betekenis

“Ik was daar om haar ontmoeting met de nieuwe prime minister vast te leggen, maar ik vond de foto van de Queen in haar eentje de allerbeste. En die heeft nu uiteraard nu nog meer betekenis gekregen”, aldus de fotograaf. Barlow geeft toe dat ze de Queen er een stuk fragieler uit vond zien dan tijdens haar laatste openbare verschijning in de zomer. De foto’s leidden dan ook tot grote zorgen over de gezondheid van Elizabeth, die een paar dagen later meer dan terecht bleken.

Helder tot op het einde

Dat de Queen tot op het laatste moment mentaal fit genoeg was om haar taken uit te oefenen, beaamt ook Boris Johnson. De voormalig premier kwam die dinsdag 6 september officieel zijn ontslag indienen bij Queen Elizabeth. “Gezien hoe ziek ze duidelijk al was, is het bijzonder dat ze zo helder en gefocust was”, vertelde Johnson aan de BBC over zijn laatste ontmoeting met de Queen. “Het was behoorlijk emotioneel.”

Bron: Sky News, People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws