Lang niet gezien! Queen Elizabeth ontmoet nieuwe prime minister & naamgenoot

Haar vijftiende prime minister alweer, maar toch is het in zeventig jaar nog nooit zó gegaan.

We hebben haar een tijd lang niet gezien, maar Queen Elizabeth verschijnt weer in beeld nu ze de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk moet benoemen. Haar vijftiende prime minister alweer, maar toch is het in zeventig jaar nog nooit zó gegaan.

Kom maar naar Schotland

Vanaf vandaag heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier, Liz Truss. Maar het is pas echt officieel als Queen Elizabeth de nieuwe prime minister nog eens heeft benoemd. Normaal gesproken zou zo’n benoeming plaatsvinden in Windsor Castle of Buckingham Palace, maar voor de allereerste keer in haar zeventig jaren op de troon doet de Queen het vanuit haar vakantiekasteel Balmoral in Schotland. Hare Majesteit heeft er een goede reden voor, en dat is níet omdat ze nog wat langer van de Schotse heide wil genieten.

Queen Elizabeth en Liz Truss. Beeld: BrunoPress

Queen Elizabeth kampt namelijk al maandenlang met mobiliteitsproblemen. Ze zou wel naar Londen kunnen reizen, maar de kans is groot dat zo’n reis last minute toch afgezegd moet worden. Om de nieuwe premier meer zekerheid te bieden, is vorige week al afgesproken dat de benoeming plaats zou vinden op Balmoral. Het stokje overdragen aan zoon Charles is ook geen optie. De eerste ontmoeting met de prime minister wordt gezien als een heel belangrijk moment voor de monarch, eentje die je niet zomaar delegeert.

Queen Liz & Premier Liz

Dus was het aan kersverse Premier Liz om Queen Liz in Schotland te ontmoeten. En dat is niet het enige unieke aan deze benoeming. Het is ook voor het eerst in 200 jaar dat de Britse monarch en de Britse premier dezelfde naam delen. Twee zelfs: de koningin heet voluit Elizabeth Alexandra Mary, de voornamen van de premier zijn Mary Elizabeth. Nu hebben we twee Elizabeths, 200 jaar geleden waren het twee Georges. The more you know…

Lang niet gezien

Het is voor het eerst in bijna twee maanden dat we Queen Elizabeth weer zien. De 96-jarige vorstin doet al het hele jaar rustig aan en verschijnt zelden nog in het openbaar. Veel van haar uitstapjes en werkbezoeken worden overgenomen door haar oudste zoon prins Charles en haar dochter prinses Anne. Zelf buigt de Queen zich vooral nog over kantoorwerk.

Bron: People, Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws