Maakt het leven mooier

Zien: dit is de familie van Dick Schoof

Aha!

Tweede Kamer 28 mei 2024

Premier Mark Rutte hield z'n privéleven strikt geheim. Of en met wie hij datete? Daar kreeg de buitenwereld niets over te horen. Over het privéleven van zijn beoogd opvolger, Dick Schoof, is echter een stuk meer bekend!

Dick Schoof

Zou het premierschap op de schouders van Geert Wilders rusten? Of zou de rol toch naar Ronald Plasterk gaan? Opeens was daar een (voor velen onbekende) naam: Dick Schoof zou door de betrokken partijen naar voren geschoven zijn als beoogd minister-president.

Een opvallende keuze, want hij is zelf namelijk aan geen van de kabinetspartijen gelinkt. Wel heeft hij er al een indrukwekkende carrière binnen de Nederlandse overheid op zitten. Zo ging hij na z'n studie Planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen aan de slag bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, en kwam hij uiteindelijk via de Immigratie- en Naturalisatiedienst terecht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook was hij nauw betrokken bij het opzetten van het ministerie van Veiligheid en Justitie, en uiteindelijk werd hij in 2013 de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Slechts vijf jaar later volgde alweer de volgende stap, en werd Dick de nieuwe directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). En nu is het volgende doel dus in zicht: het premierschap.

Verraste familie

Dat Dick – die zelf ooit 'slapend PVDA-lid' is geweest, maar verder niet gelieerd is aan een politieke partij – gevraagd is voor het Torentje, was ook voor zijn familie een gigantische verrassing. Dit verklapte broer Peter Schoof aan RTV Oost.

"Ik was even weg en bij thuiskomst zag ik allemaal gemiste oproepen en appjes. Heel bijzonder natuurlijk", aldus Peter.

Voor de familie Schoof is Dick echter niet de eerste persoon die in de spotlights stapt. Benieuwd naar de familie van onze toekomstige premier? Klik dan naar de volgende pagina!

Groot gezin

Hoewel Dick geboren werd in Santpoort, net ten noorden van Haarlem, groeide hij grotendeels op in het oosten des lands als een-na-jongste telg in een gezin met zeven kinderen. Z'n oudere broer Nico verklapte dat de Schoof-kroost zeer katholiek werd opgevoed, en dat zij hun (door God toebedeelde) talenten goed moesten gebruiken. "Lanterfanten op school was niet aan de orde. De talenten die je hebt gekregen, gebruik je", citeert het NRC.

Bekende gezichten

En dat harde werken heeft de kinderen van het gezin Schoof geen windeieren gelegd! Zo is broer Nico door de jaren heen burgemeester geweest van verschillende Nederlandse gemeentes. Het zal je niet verbazen dat hij in deze rol ook met enige regelmaat in de spotlights stond. Als burgemeester is hij immers regelmatig in de media opgedoken.

https://www.youtube.com/watch?v=bfZNRx5dpc8

Broer Peter Schoof, die we op de vorige pagina al even noemden, heeft bovendien zowel voor als achter de schermen veel gedaan in de media. Een snelle blik op zijn LinkedIn-pagina verraadt dat hij onder meer Artistiek leider is geweest bij een Muziektheater, programmamaker geweest is voor televisie en radio, en zelf ook met enige regelmaat optreedt als muzikant. Eén van die optredens zie je hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=IxmJIq4SwP4

Gezin

En Dick Schoof zelf? Hoe ziet zijn gezin eruit? Het Parool weet te melden dat hij anno nu in Zoetermeer woont, een partner heeft, en twee dochters die hij samen met zijn ex-vrouw uit China geadopteerd heeft. Naar verluidt kennen die dochters, Yasmin Schoof en Celine Schoof hun vader bijna niet anders dan in pak, of in hardloopkleding.

Jeugdvriend Martijn Bakker deelde met het NRC dat zij hun vader vroeger best hebben gemist. "Nee zeggen tegen zijn werk vindt hij heel moeilijk. Daar heeft hij vroeger missers mee gemaakt." De scheiding van zijn ex-vrouw was in die zin een wake-up call. "Zo van: waar ben je in godsnaam mee bezig?", aldus Bakker.

Sindsdien heeft hij het roer omgegooid. De liefde voor z'n werk is er nog altijd, maar hij maakt ook meer tijd vrij voor z'n dochters. "Wat ik doe, wil ik ook goed doen, maar ik doe het nu wel anders", deelde Dick destijds zelf over de balans tussen werk en privé.

Dochters

Gelukkig lijkt het erop dat ook Dicks dochters beiden goed op hun pootjes terecht zijn gekomen. Zo studeerde Yasmin cum laude af aan de Universiteit Leiden, en timmert ze tegenwoordig hard aan de weg als Adviseur. Bovendien zet zij zich in haar vrije tijd volop in voor het goede doel als vrijwillig Interim-Directeur bij Stichting Adoptiepedia.

Celine lijkt meer in de voetsporen van haar vader te volgen. Zo is zij na het behalen van haar Mastergraad Crisis and Security Management namelijk meteen aan de slag gegaan bij de Rijksoverheid als cybertrainee, waar zij anno nu nog altijd actief is als Cybersecurity Adviseur.

Beide dochters zijn duidelijk net zo gedreven als hun vader. Daar gaan we in de toekomst ongetwijfeld nog meer van horen!

Bron: RTV Oost, NRC, Parool | Beeld: NL Beeld

Showbizz
  • Beeld: NL Beeld