Maakt het leven mooier

Wat William en Kate hebben geleerd van koningin Elizabeth en prins Philip

Goed voorbeeld doet goed volgen.

De toewijding van wijlen koningin Elizabeth aan haar koninklijke taak was ongeëvenaard. Ze regeerde ruim zeventig jaar − langer dan welke andere monarch in de Britse geschiedenis dan ook − en zette zich er volledig voor in. Het zou een eenzame positie zijn geweest, ware het niet dat er één speciaal iets was dat haar door haar leven in de spotlights heeft geholpen.

Bijzondere les

In de documentaire Our Queen at 90 uit 2016 werd teruggeblikt op het bijzondere leven van de koningin en het belang van haar langdurige huwelijk met prins Philip. De toenmalige hertogin Kate, de door Elizabeth zo geliefde vrouw van haar kleinzoon, sprak er eveneens lovende woorden over: "William en ik zijn altijd zo onder de indruk van het plichtsbesef en de toewijding van de koningin en ik denk dat het een hele eenzame plek zou zijn geweest om dat alleen te doen, maar de steun die je van je echtgenoot krijgt, ook achter gesloten deuren, is heel bijzonder." Een les die William en Kate ongetwijfeld mee zullen nemen in hun verdere leven in de koninklijke schijnwerpers.

Steun en toeverlaat

In een huwelijk dat meer dan zeventig jaar duurde, was prins Philip in het openbaar de grootste steun van de koningin, en privé natuurlijk degene die haar het beste kende. Een ingewijde vertelde er ooit over tegen de BBC: "Prins Philip is de enige man ter wereld die de koningin eenvoudigweg als een ander mens behandelt. Hij is de enige man die dat kan."

Hun kleinzoon, prins William, reflecteerde op de bijzondere band: "Hij maakt haar aan het lachen omdat sommige dingen die hij zegt en doet en de manier waarop hij naar het leven kijkt duidelijk anders is dan zij, dus samen zijn ze een geweldig stel."

Op hun gouden huwelijksjubileum in 1997 vatte de Queen perfect de essentie van haar relatie met Philip samen, een band die terugging tot de jaren dertig, toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd. "Hij is simpelweg mijn kracht en steun geweest al die jaren, en ik, en zijn hele familie, samen met dit land en velen anderen, zijn hem een ​​schuld verschuldigd die groter is dan hij ooit zou kunnen opeisen."

Bron: Mirror | Beeld: NL Beeld