Jordaans koningspaar straalt tijdens viering zilveren jubileum

Van zoete throwback naar custom couture!

Dit jaar is het exact 25 jaar geleden dat de Jordaanse koning Abdullah II de troon besteeg, met zijn grote liefde, koningin Rania, aan zijn zijde. Op 9 juni 1999 werd hij officieel ingehuldigd met een ceremonie te paleize en een auto-escorte door hoofdstad Amman. Dit weekend stond het hof stil bij deze mijlpaal met een reeks imposante kiekjes van het koningspaar in vol ornaat én een groot feest.

De onverwachte koning

Eigenlijk werd Abdullah II al koning op 7 februari 1999, toen zijn vader, koning Hussein, aan een vorm van kanker kwam te overlijden na bijna vijf decennia op de troon. Dat Abdullah zijn vader zou opvolgen, lijkt anno nu misschien voor de hand te liggen. Maar dit lag toch echt anders: tot enkele weken voor Husseins dood zou het namelijk zijn jongere broer, kroonprins Hassan zijn, die hem moest opvolgen. Op 24 januari maakte de koning wereldkundig dat de troon te zijner tijd niet naar z’n jongere broer zou gaan, maar naar zijn zoon.

Slechts twee weken later was het al zover – prins Abdullah, die zich z’n leven lang had voorbereid op een militaire carrière, werd door het Jordaanse parlement officieel benoemd tot koning. Enkele maanden daarna, op 9 juni, volgde zijn inhuldiging.

Jubileumkiekjes

Met zo’n gigantische mijlpaal, moest er natuurlijk flink uitgepakt worden! Zo trakteerde het Jordaanse hof dit weekend al op een set nieuwe portretten van hun koningspaar. Natuurlijk werden zij saampjes op de kiek gezet…

Portretfoto koningin Rania en koning Abdullah voor hun 25e troonjubileum, juni 2024.
Beeld: NL Beeld

En gaf het hof ook individuele portretten vrij van zowel de koning…

Portretfoto koning Abdullah voor zijn 25e troonjubileum, juni 2024.
Beeld: NL Beeld

…Als zijn stralende echtgenote.

Portretfoto koningin Rania voor het 25e troonjubileum van haar echtgenoot, koning Abdullah, juni 2024.
Beeld: NL Beeld

De vorstin draagt in de nieuwe portretten een beeldige, donkere japon, die zij volgens sommige fashion-kenners in 1999 ook al eens droeg. Een zoete nod naar dat monumentale jaar! Op haar – perfect gekapte – kruin prijkt de Arabische scroll-tiara. Gorgeous!

Festiviteiten

Daarnaast werd er door het hof natuurlijk ook een passende viering georganiseerd van het zilveren jubileum. Zo gaf de koning een emotionele speech voor aanwezige prominenten, werd er door verschillende militaire takken gemarcheerd en kregen verschillende muzikale talenten de kans zich aan het land te tonen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Hashemite Court (@rhcjo)

Bij de gelegenheid was natuurlijk ook het gezin van het koningspaar in vol ornaat aanwezig. Zo werd kroonprins Hussein vergezeld door de zichtbaar zwangere prinses Rajwa, die voor haar derde officiële verschijning op rij in een rode japon verscheen. En geef haar eens ongelijk, want de custom Honayda-japon staat haar prachtig! Haar schoonzusjes, prinsessen Iman en Salma gingen gekleed in even prachtige, edoch meer understated japonnetjes.

Hun moeder, koningin Rania, droeg op haar beurt een custom creatie van Laith Almalouf, bestaande uit een witte japon met een asymmetrisch grijs korset. De designer heeft zelf laten weten dat de japon zo’n 200 uren werk gekost heeft, en barst van de symboliek. Van de zevenpuntige sterren aan Rania’s kraag, tot de subtiele graan-motieven in de rok – over dit kunstwerkje is duidelijk goed nagedacht.

Op naar het volgende jubileum!

Bron: Instagram @royalfashionpolice, RHC.jo | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws