Glamour met een knipoog

Japans keizerspaar met veel bombarie ontvangen door Charles en Camilla

Ondanks alle pech een prachtig begin!

The Emperor and Empress of Japan State Visit to the UK 25th-28th June 2024

Het langverwachte staatsbezoek van de Japanse keizer en keizerin Naruhito en Masako aan het Verenigd Koninkrijk is na een reeks tegenslagen ein-de-lijk van start gegaan vandaag. En dat begon natuurlijk met een hele hoop pomp and circumstance!

Hartelijke ontvangst

Eigenlijk waren Naruhito en Masako al even aanwezig in jolly old England. Dit weekend landden zij namelijk nabij Londen, waar ze de afgelopen dagen enkele bezoekjes aflegden aan lokale bedrijven en organisaties met Japanse roots.

Het keizerlijk paar werd door prins William opgehaald bij hun hotel, waarna zij gezamenlijk richting Horse Guards Parade reisden voor de officiële welkomstceremonie. Hoewel er vooraf was gewaarschuwd dat dit staatsbezoek klein gehouden zou worden – in verband met de naderende verkiezingen in de UK – was daar bij de ontvangst niets van te merken.

Er vond een ceremoniële inspectie van de troepen plaats...

Beeld: NL Beeld

...Met berenmutsen zo ver het oog reikte...

Beeld: NL Beeld

...en een podium vol prominenten naast koningin Camilla, keizerin Masako, en prins William.

Beeld: NL Beeld

Tegenslagen

Origineel stond dit staatsbezoek al op de planning voor 2020, als primeur voor de kersverse keizer Naruhito die het jaar daarvoor geïnstalleerd was op de Chyrsanten troon. De pandemie gooide echter roet in het eten, en zodoende werd het bezoek flink uitgesteld.

Toch kan het programma nu niet volledig doorgaan volgens de originele planning: eind mei kondigde de Britse prime minister Rishi Sunak namelijk aan dat er op 4 juli verkiezingen gaan plaatsvinden. Hierom moest ook het programma van het staatsbezoek aangepast worden.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd er gisteren bekendgemaakt dat prinses Anne na een ongeluk te paleize met lichte verwondingen en een hersenschudding was opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel Buckingham al liet weten dat de prinses naar verwachting spoedig zal herstellen, moet zij natuurlijk wel pas op de plaats maken en rust nemen. Daarom zal de Princess Royal vanavond onder andere niet aanwezig zijn tijdens het feestelijke staatsbanket. Helaas!

Gezellig druk

Ondanks alle pech, hebben de beide delegaties nog een hele reeks mooie plannen voor de komende dagen. Zo wordt er uiteraard gezellig gekeuveld met allerhande prominenten, gaat het keizerspaar langs bij het V&A Museum, en bezoeken ze verschillende organisaties die de Japans-Britse samenwerking hoog in 't vaandel hebben.

Wij kijken natuurlijk vooral uit naar dat grootse staatsbanket vanavond. Wie weet hoeveel pracht en praal daar voorbij zal komen!

Bron: Instagram @theroyalfamily, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld