Glamour met een knipoog

Gezelligheid: koningspaar luncht met 28 uitblinkers

Van freerunners tot lassers, de royals ontvingen een gevarieerde groep mensen te paleize.

Eens in de zoveel tijd staat er weer een bijzonder evenement op de planning voor onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima: dan luncht ons koningspaar met zogenaamde ‘Uitblinkers’. Dit zijn stuk voor stuk mensen die over de afgelopen periode erkend zijn om hun uitzonderlijke prestaties.

Lunch

Natuurlijk geldt dat je als royal keuvelt met allerhande bijzondere mensen. Van collega-vorsten en -troonopvolgers, tot wereldsterren en prominente politici. Maar één van de meest bijzondere aangelegenheden voor onze Oranjes moet wel de terugkerende Uitblinkerslunch zijn.

Tijdens deze speciale momenten gaat het koningspaar namelijk tafelen met mensen die om de meest uiteenlopende redenen tot Uitblinker benoemd zijn. Zo heeft menig topsporter op deze manier al mogen lunchen met de Oranjes, zijn verscheidene zakenlui zo in het zonnetje gezet, en zitten celebs en wetenschappers naast elkaar aan tafel bij de royals.

Prijs of onderscheiding

Ook gisteren stond weer zo’n grootse lunch op de agenda, dit keer met maar liefst met 28 buitengewone gasten. De RVD laat weten: "De achtentwintig genodigden hebben de afgelopen periode een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst en cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven."

Een kleine greep uit de gastenlijst laat wel zien dat er inderdaad een gigantische verscheidenheid aan aanwezigen bij de lunch aanwezig was. Zo mocht onder meer cabaretier, zanger en tekstschrijver Alex Klaasen tafelen met het vorstelijk paar na zijn winst van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied, werd NOS-verslaggever Gio Lippens uitgenodigd nadat hij een Theo Koomen Oeuvre Award ontving en mocht singer-songwriter Flemming Viguurs aanschuiven vanwege de Edison Pop 2024 die hij bemachtigde. Op Instagram deelt het Koninklijk Huis de volgende groepsfoto:



Op het kiekje zien we nog een aantal andere bekende gezichten. Zoals sporters Xan de Waard, die de titel 'beste hockeyster ter wereld van 2023' op haar naam mocht schrijven, en Tes Schouten die op haar beurt wereldkampioen 200 meter schoolslag en Europees kampioen 200 meter schoolslag kortebaan werd.

Dynamisch duo

Op de foto zien we ons koningspaar zichtbaar genieten als stralend middelpunt van het gezelschap. Voor de gelegenheid verschenen Willem-Alexander en Máxima in een set outfits die heel subtiel op elkaar afgestemd zijn – dat de zalmroze kleur van WA terugkomt in de jurk van Max zal in ieder geval vast geen toeval zijn. Prachtig!

Bron: Instagram @koninklijkhuis, Beau Monde archief, RVD | Beeld: NL Beeld