Het verhaal achter Camilla’s eerbetoon aan haar echtgenoot

Of moeten we zeggen: Charles' eerbetoon aan zijn vrouw?

Een ruime anderhalf jaar na z’n troonsbestijging en een ruim jaar na z’n kroning zorgde koning Charles deze week voor een mooie primeur tijdens het staatsbanket voor de Japanse delegatie: hij had z’n geliefde echtgenote, koningin Camilla, namelijk voorzien van een gloednieuwe orde. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Eremedaille

Bij een staatsbanket geldt natuurlijk een white tie dresscode, waarbij pomp and circumstance een absolute must is. Galajurken, diamanten, tiara’s, erelinten, ketens en medailles: alles wordt uit de kast getrokken!

Zo ook afgelopen maandag, toen het Britse koningspaar een groots banket hostte voor de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako. Naast deze hoofdrolspelers waren natuurlijk ook prins William, prins Edward en hertogin Sophie van de partij, evenals verschillende andere prominente en minder prominente genodigden. Van alle juwelen en eretekenen die zij droegen, sprong er echter één exemplaar bijzonder in ’t oog: Camilla’s gloednieuwe portret van haar echtgenoot.

Familie-orde

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn bij staatsbanketten: veel royal ladies dragen een portret van een regerend of overleden vorst. Hoewel we deze traditie in Nederland niet kennen, zien we de gewoonte nog altijd terug in Zweden…

Beeld: NL Beeld

…Noorwegen…

Beeld: NL Beeld

…Denemarken…

Beeld: NL Beeld

…én dus het Verenigd Koninkrijk.

Staatsbanket
Beeld: NL Beeld

Deze Koninklijke Familieordes gaan vaak eeuwen terug, en zien we eigenlijk alleen bij prestigieuze white tie-evenementen. Hoewel de tradities per land een beetje verschillen, geldt over het algemeen dat zo’n orde bestaat uit een portret van de vorst die ‘m uitdeelt, omringd door een set diamanten, en met een lintje wordt opgespeld aan de linkerzijde. De achterzijde van de medaille is voorzien van een gravure van het monogram van de vorst.

Charles III

Bij de Britten geldt dat elk regerend vorst z’n eigen Royal Family Order heeft, die zij naar eigen inzicht kunnen uitdelen aan vrouwelijke leden van de Windsor-familie. Door de jaren heen hebben we dus heel wat royal ladies gezien met een miniatuurportret van wijlen Queen Elizabeth op hun borst gespeld. Op haar beurt droeg zij zelf altijd de ordes van koningen George V en George VI, haar grootvader en haar vader.

Hoewel we weten dat Buckingham Palace meestal geen moment onbenut laat om hun tradities met veel bombarie in de spotlights te zetten, is deze familie-orde een zeldzame uitzondering op de regel. Zo was het tot Camilla’s verschijning met dit bijzondere erespeldje niet bekend dat zij ‘m had ontvangen.

Beeld: NL Beeld

Inmiddels weten we met dank aan Buckingham Palace en verschillende kenners een stuk meer over Cams nieuwe accessoire. Zo is het minuscule portret van haar echtgenoot geschilderd door Elizabeth Meek, op basis van Charles’ officiële portretfoto door Hugo Burnand. Deze schildering is omringd met diamanten en gezet in een gouden frame.

Dit lijstje hangt aan een kleine Tudor-kroon van de hand van goudsmit en juwelier Fiona Rae, met een constructie door hofjuwelier Mark Appleby. Het lichtblauwe zijdelint is weer afkomstig van Philip Treacy – die we vooral kennen van z’n prachtige hoeden. Zoet detail: de kleur van het lint zou volgens Buckingham Palace door Charles persoonlijk gekozen zijn, als ode aan het lichtblauwe lint dat zijn overgrootvader, koning George V, destijds koos voor z’n familieorde.

Zo is dit juweel dus net zo goed een eerbetoon van Charles aan zijn geliefde Camilla, als vice versa.

Ontvangers

Zoals we net al even benoemden, wordt de uitreiking van dit kleinood niet uitgebreid uitgemeten door het hof. Wanneer koningin Camilla de orde precies heeft ontvangen, is dus onbekend.

Bovendien geldt dat er best meerdere ontvangers kunnen zijn – zo deelde koningin Elizabeth naar verluidt meteen een set van haar Family Orders uit met Kerstmis. Maar tot bijvoorbeeld prinses Kate zich weer bij een gala-evenement toont, weten we simpelweg niet of zij ook al zo’n felbegeerd lintje bezit. Kortom: helaas zit er niets anders voor ons op dan afwachten!

Bron: Tatler, The Daily Mail, Instagram @BritishRoyalJewels | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws