Glamour met een knipoog

Huidtherapeut Amber: 'Veel mensen met rosacea maken dezelfde fout'

Een brandend en tintelend gevoel, onzuiverheden en die vervelende rode uitslag: rosacea is voor veel mensen een hinderlijke huidaandoening. Wat dit huidprobleem veroorzaakt en hoe je er weer afkomt? Wij gingen in gesprek met expert Amber Goedgeluk van Huidzorg Houten.

Huidtherapeut over Rosacea – Close-up foto van vrouw met rosacea op de huid.

Een egale, gezonde huid is voor velen een wens, maar voor mensen met rosacea lijkt dit soms onbereikbaar. Rosacea kan de huidtextuur en uitstraling aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig is het toch mogelijk om de symptomen van deze chronische huidaandoening effectief aan te pakken, Amber Goedgeluk legt het aan ons uit!

Zelfvertrouwen

Ze was doktersassistent, maar Amber besloot het roer om te gooien. Ze volgde een studie huidtherapie en werkt inmiddels al zo'n twee jaar bij Huidzorg Houten, één van de premiumlocaties van ZO Skin Health. Hier kun je terecht voor de meest uiteenlopende behandelingen op het gebied van huidaandoeningen en huidverbetering.

"Ik vind het heel leuk om met een groot orgaan als de huid bezig te zijn. Je huid is bovendien direct zichtbaar voor anderen, dus ik vind het mooi om mensen daadwerkelijk te kunnen helpen met huidproblemen, maar óók met hun zelfvertrouwen", legt Amber uit in ons gesprek.

Zeker een huidaandoening als rosacea kan veel impact hebben op iemands zelfbeeld. De symptomen variëren van rode uitslag tot puistjes en dat bekende tintelende gevoel – in de kliniek ziet Amber het regelmatig bij haar cliënten. Maar wat is deze aandoening precies? Waar wordt het door veroorzaakt? En hoe verhelp je het precies? Dat blijkt voor veel mensen nog niet bekend.

Wat is rosacea?

"Rosacea is een chronische ontstekingsreactie in de huid. Vaak speelt een overactieve talgproductie een grote rol – dan heb je zo'n vettig laagje op je huid", legt ze kort uit. Dit kan veroorzaakt worden door hormonen of genetische aanleg, maar ook door bepaalde voedingsmiddelen, temperatuurschommelingen of alcohol.

"De talg verstopt de huid en daarmee ontstaat er een ontstekingsreactie die puistjes en roodheid veroorzaakt."

Bovendien heeft de wetenschap aangetoond dat bij veel mensen met rosacea ook de demodex-mijt een rol speelt. "Dat is een micro-organisme dat bij iedereen op de huid zit, maar bij rosacea-patiënten zie je 'm meer", aldus Amber.

Hoe verschilt rosacea van eczeem?

Hoewel rosacea soms veel kan lijken op bepaalde vormen van eczeem, zijn het echt twee verschillende dingen, legt de expert ons uit. "Eczeem is een auto-immuunreactie, waarbij je ook veel trans-epidermaal waterverlies ziet. Dat betekent dat de bovenste huidlaag niet goed intact is en dat er veel vocht kan verdampen."

Hoewel een verstoring in die huidlaag ook past bij rosacea, uit het zich anders: bij eczeem krijg je meer last van een droge, schilferende huid, terwijl rosacea juist roodheid en puistjes oplevert.

Toch ziet Amber regelmatig dat cliënten hiermee een cruciale fout maken: "Mensen hebben vaak niet zo door dat het aan de talgproductie ligt en gaan dan zelf vette crèmes erop smeren. Want met die tintelingen en irritaties in de huid ervaren cliënten het vaak als een trekkerige of droge huid, maar dat is dus niét zo. Je blijft het talgprobleem dan maar voeden met vet, en uiteindelijk komen mensen hier ten einde raad omdat ze de rosacea niet onder controle krijgen."

Hoe behandel je rosacea?

Gelukkig weten ze bij Huidzorg Houten wél heel goed hoe je rosacea aanpakt. Behandelingen in de kliniek zijn hierin een eerste grote stap, bijvoorbeeld met IPL-therapie, microneedling of chemische peelings. Daarnaast zijn de producten van ZO Skin Health een absolute must, legt Amber uit.

De producten van ZO Skin Health zijn onmisbaar bij een rosacea-behandeling.

"Als hier een cliënt komt voor een rosacea-behandeling, dan zetten we ze in eerste instantie een protocol van vijf producten, plus natuurlijk een zonbescherming in", vertelt ze.

Het begint allemaal met de reiniging. Hiervoor kiest Amber vaak Gentle Cleanser, die twee keer per dag ingezet wordt om de huid helemaal schoon te maken. Daarna wordt er geëxfolieerd. "Hiervoor gebruiken we Exfoliating Polish, dus de scrub. Voor rosacea zeg ik altijd: twee keer of drie keer per week." Deze scrub verwijdert effectief dode huidcellen en helpt verstopte poriën te voorkomen.

Na het exfoliëren komen Oil Control Pads, die helpen om de talgproductie onder controle te krijgen. In het begin is dat best even wennen, verklapt Amber. "Dan hoor ik van cliënten dat het alleen maar meer gaat prikken en dat de roodheid toeneemt. Maar dat is alleen in het begin, dan schrikt die huid. Je moet even door de zure appel heen." Hierom hoor je bij ZO Skin Health wel vaker het motto: No Reaction, No Repair!

Daarna komt wat Amber het 'gouden duo' noemt: Daily Power Defense en Rozatrol. "Ik dacht in het begin wel: wat kan zo'n crème nu doen tegen roodheid? Maar inmiddels heb ik de resultaten gezien – het is echt bizar hoe goed het werkt", deelt ze.

"Daily Power Defense helpt echt die bovenste huidlaag te herstellen – het is als het ware het cement in een bakstenen muurtje. Door die huidlaag te verbeteren kan Rozatrol beter in de huid trekken en z'n werk doen. Daar werkt het gepatenteerde ZO-RRS2-complex van ZO Skin Health op de roodheid, en daar zien we heel mooie resultaten mee."

Voor de talgrijke huid heeft ZO Skin Health onlangs ook Complexion Clarifying Serum geïntroduceerd. Dit is een mild maar krachtig serum dat dode huidcellen verwijdert en overtollig talg aan de oppervlakte minimaliseert, legt ZO Skin Health uit. Bijzonder detail: dit is het enige huidverbeterende product met salicylzuur op waterbasis! Hierdoor voelt de huid na gebruik niet droog of geïrriteerd aan.

Kun je rosacea genezen?

Met een goed ZO Skin Health-protocol kun je dus veel bereiken op het gebied van rosacea. Maar kun je 't ook echt genezen? "Ik geef altijd aan bij cliënten dat ik die aanleg ervoor of de trigger van binnenuit niet kan wegnemen. Dat kun je niet genezen. Maar je kunt het wel heel goed onder controle krijgen met behandelingen en producten. En als het later toch weer opleeft, kunnen cliënten altijd terugkomen voor een onderhoudsbehandeling in de praktijk, of voor het bijstellen van het ZO Skin Health-protocol samen met de huidtherapeut", vertelt Amber.

"ZO Skin Health heeft huidverbetering als doel – net als wij huidtherapeuten!", verklapt Amber.

Wetenschappelijke aanpak

Hoe dan ook zijn de producten van ZO Skin Health onmisbaar voor een rosacea-behandeling.

Ze legt uit: "Het is echt het medische. Bij Huidzorg Houten willen we cliënten helpen de huidconditie te verbeteren, dus dat is iets anders dan flink smeren met lekker ruikende crèmes. Daarom is er ook gekozen voor ZO Skin Health. Hun doel is huidverbetering en dat is wat we hier als huidtherapeuten ook willen." Duidelijk!