Glamour met een knipoog

Pigmentvlekken en melasma: hoe kom je ervan af?

Een stralende teint en een gezonde huid: dat willen we allemaal wel! Maar veel mensen krijgen tijdens hun leven last van hyperpigmentatie. Van kleine pigmentvlekken tot melasma of het gevreesde 'zwangerschapsmasker' – we zien het liever niet. Wij gingen in gesprek met huidtherapeut Iris, die precíes weet hoe je dit huidprobleem helpt voorkomen en kunt aanpakken.

Foto van vrouw met pigmentvlekken en melasma die in spiegel kijkt.

Je huid is gevoelig voor veranderingen en je gelaat verraadt al snel of je (letterlijk) goed in je vel zit! Zo kan het voorkomen dat je last krijgt van pigmentvlekken. Hoe kun je dit voorkomen? En hoe zit het met een zwangerschapsmasker? Iris Oostewechel, huidtherapeut bij Helon Huid- en Laserkliniek, deelt haar kennis over dit veelvoorkomende huidprobleem, legt ons de feiten en fabels uit, en bespreekt de effectieve behandeling met ZO Skin Health."

Expert in pigmentvlekken

Iris Oostewechel is inmiddels al elf jaar aan het werk als huidtherapeut en heeft dus volop ervaring met allerlei verschillende huidproblemen. Met pigmentvlekken heeft ze zelfs persoonlijke ervaring. Zo verklapt ze: "Ik had al voor m'n zwangerschappen een zwangerschapsmasker." Kortom: dankzij haar vakkennis én eigen ervaring is Iris de ideale persoon om ons bij te praten over hyperpigmentatie!

Iris Oostewechel heeft al meer dan elf jaar ervaring met hyperpigmentatie.

Donkere vlekken in het gelaat

Termen als pigmentvlekken, melasma, ouderdomsvlekjes of een zwangerschapsmasker hoor je vaak, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Kort samengevat geldt bij al deze problemen dat de huid teveel van ons pigmentstofje aanmaakt, ook wel melanine genoemd. Dit zie je dan terug als vlekken aan de oppervlakte van de huid.

Het begrip 'melasma' refereert specifiek aan een uitgebreid patroon van donkere verkleuringen over je gehele gelaat, vaak over het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin. Het gevreesde 'zwangerschapsmasker' is hier een vorm van. Als je vóór je zwangerschap nog geen zichtbare melasma had, dan kan dit zich opeens openbaren of heviger worden wanneer je in verwachting bent.

"Bij melasma ís het protocol van ZO Skin Health de behandeling", deelt Iris.

"Melasma ontstaat vaak door hormonale schommelingen, en heeft te maken met huidgezondheid in het algemeen. Daarnaast is UV-schade is een grote boosdoener", legt ze uit.

Ze gaat verder: "We zien het met name bij dertigers en veertigers." En hoewel het vooral vrouwen zijn die hier last van krijgen, deelt de expert dat ze het heel af en toe óók bij mannen ziet.

Voorkomen en genezen

Melasma kan flinke gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen. Vaak denken patiënten dat pigmentvlekken of melasma simpelweg niet te genezen zijn. Maar dat klopt niet helemaal, vertelt de huidtherapeut ons. "Melasma is een complexe huidaandoening, maar met de juiste producten goed te behandelen. Bij de behandeling vertrouwen we volledig op de producten van ZO Skin Health, een resultaatgericht merk dat wereldwijd nummer één is in het aanpakken van complexe huidproblemen zoals melasma."

"Voorafgaand aan de behandeling doen we een intake in de kliniek, waarin we een op maat gemaakt protocol voorschrijven waarmee je thuis aan de slag kunt onder onze begeleiding. In het geval van melasma wordt een Brightening Protocol voorgeschreven."

De producten van ZO Skin Health zijn onmisbaar voor een gezonde huid.

Hoe zo'n Brightening Protocol er precies uitziet? De basis is hetzelfde: je bereidt de huid voor door goed te reinigen, exfoliëren en te tonen. Iris tipt hiervoor Exfoliating Cleanser, Exfoliating Polish en Complexion Renewal Pads.

Daarna volgt meestal een Retinol Skin Brightener om de huid snel te verhelderen en te egaliseren. Deze is verkrijgbaar in drie sterktes: een milde variant met 0,25% retinol, een iets zwaardere met 0,5% retinol en een nog zwaardere variant met 1% retinol. Afhankelijk van de wensen en huidconditie bepalen de experts welke sterkte bij je past. Brightalive Skin Brightener bevat géén retinol en is de perfecte aanvulling voor een heldere en egale huid. Ook de Wrinkle + Texture Repaire mag niet ontbreken. Iris benadrukt: "Als wij zien dat de huid zwaar is aangetast, dan kan het nodig zijn om hydrochinon in te zetten. Maar dat kan alleen op voorschrift van de huisarts."

Om de algehele huidgezondheid te verbeteren, is Daily Power Defense onmisbaar. Deze crème bevat antioxidanten die de huidbarrière versterken en beschermen tegen schade door vrije radicalen, zoals vervuiling en UV-straling. Hiermee helpt ZO Skin Health de huid gezond, vrij van huidaandoeningen én beschermd te maken tegen toekomstige schade.

Is melasma chronisch?

Melasma is dus goed te behandelen, maar kan ook na behandeling helaas weer terugkomen. Als je gevoelig bent voor het aanmaken van pigment is het dus van zeer groot belang om je huid goed te beschermen tegen UV-schade, zodat die egale teint behouden blijft. Draag bijvoorbeeld een petje of stijlvolle hoed, en blijf strategisch uit de zon. "En natuurlijk: blijf smeren met een goede SPF, zoals de Daily Sheer Broad Spectrum SPF 50 van ZO Skin Health", vertelt Iris.

Ze voegt hieraan toe: "Het is vaak chronisch, dus daar waarschuwen we wel voor. Bij de één komt de hyperpigmentatie meteen weer terug wanneer zij de behandeling gaan afbouwen, terwijl het bij de ander wel wegblijft. Dat is een beetje fifty-fifty." Daarom wordt altijd aangeraden om de producten te blijven gebruiken en de huid goed te blijven beschermen tegen de zon. Zo wordt het aanmaken van nieuw pigment zoveel mogelijk geblokkeerd en de schade aan de huid geminimaliseerd.

Zwangerschap en gezondheid

Tijdens de zwangerschap ben je misschien een beetje huiverig voor het gebruik van 'zware' huidverbeterende producten. Hoe zit dat met de producten van ZO Skin Health?

"Wat er precies wordt aangeraden tijdens een zwangerschap, verschilt een beetje per land, maar in principe zijn veruit de meeste ZO Skin-producten geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken. De Exfoliating Cleanser en Polish mag je gewoon gebruiken, Daily Power Defense, Exfoliation Accelerator en Brightalive ook." Producten met veel retinol en hoge concentraties salicylzuur zijn alleen geschikt om buiten een zwangerschap in te zetten, tippen de experts. Mocht je twijfelen, dan kun je dit natuurlijk altijd met je behandelaar bespreken.

"Ik raad wel aan om tijdens een zwangerschap zo min mogelijk aan je huid te werken", vertelt Iris. "Je kunt je huid natuurlijk gewoon onderhouden, maar het is niet het moment om een zwaardere behandeling te ondergaan." De timing is namelijk van groot belang voor een goed eindresultaat. "Als je al tijdens de zwangerschap begint met zo'n protocol, dan behaal je niet het gewenste resultaat. Daarom zeg ik: begin er pas na je bevalling mee."

Het team van Helon Huid- en Laserkliniek heeft meer dan 24 jaar ervaring met álles op het gebied van de huid.

Iris' gouden tip voor het behoud van een gezonde huid tijdens de zwangerschap, én om dat gevreesde zwangerschapsmasker te voorkomen, is simpel: "Gebruik ál-tijd een SPF. Blijf om de twee uur smeren en gebruik ook echt een ruime hoeveelheid – denk ter grootte van een euromunt."

Naast Daily Sheer Broadspectrum Sunscreen SPF 50 heeft ZO Skin Health nog een aantal andere goede zonbeschermers in het assortiment, zoals Smart Tone Broad Spectrum SPF 50 en de multifunctionele Sunscreen Primer SPF 30 die je als perfecte basis kunt gebruiken onder je make-up.

Een passende behandeling

Bij Helon Huid- en Laserkliniek kunnen ze natuurlijk veel meer dan alleen melasma behandelen. Zo hebben ze er al meer dan 24 jaar ervaring met huidverbetering en huidverzorging en zijn ze als enige huidkliniek in Nederland Qualicor Europe gecertificeerd. Bovendien maken ze sinds 2020 al deel uit van de selecte groep premiumklinieken van ZO Skin Health. Dit betekent dat zij altijd helemaal up to date zijn over alle ontwikkelingen op het gebied van de huid.

In de stijlvol ingerichte praktijk van Helon Huid- en Laserkliniek word je altijd van passend advies voorzien.

"Pigmentschade zien we heel veel in onze praktijk. Denk ook aan lentigo solaris, beter bekend als ouderdomsvlekken. Eén enkel plekje behandelen we bijvoorbeeld met een laser, maar als iemand echt een onrustig huidbeeld heeft, dan maken we gebruik van de IPL."

Iris benadrukt: "Voor een melasma kiezen we echter áltijd voor ZO Skin Health. Het ZO Skin Health-protocol is gewoon de nummer één. En daar zien we hele mooie eindresultaten mee bij onze patiënten."

Duidelijk!

Aangeboden
  • Headerbeeld: Adobe Stock