Retinol in de zomer: verstandig of beter van niet?

Moeten we ons geliefde serum in de zomer dan toch afzweren?

Retinol wordt gezien als hét ultieme skincare-product voor het bestrijden van fijne lijntjes en onzuiverheden. Desondanks bestaan er hier en daar ook nog wat misverstanden over dit wondermiddel. Is het bijvoorbeeld verstandig om het te gebruiken tijdens de zonnige zomermaanden, of kun je dat beter laten?

De werking van retinol

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: retinol kun je prima in de zomer gebruiken, al is daar wel wat voorzichtigheid bij geboden. Retinol is een ingrediënt uit de vitamine A-familie en kan fijne lijntjes, huidpigmentatie en acne verminderen. Ook stimuleert het de aanmaak van collageen, wat voor stevigheid zorgt. Klinkt ideaal, maar retinol staat ook bekend om z’n irriterende eigenschap. Al gebeurt dit voornamelijk als je retinol niet op de juiste manier opneemt in je huidverzorgingsroutine. En hoe hoger het percentage retinol in je serum, hoe groter de kans op irritatie.

Wanneer je retinol wilt gebruiken, kun je dit het beste opbouwen. “We raden aan om met een lage concentratie en lage frequentie te beginnen”, zo tipt esthetisch arts Dr. Rahi Sarbaziha aan Huffpost. “Op deze manier kan de huid er rustig aan wennen. Het wordt aangeraden om dit dan een keer per week in de avond te doen.” Wees hierin niet koppig, en gebruik het echt alleen ’s avonds. Als je het overdag gebruikt loop je door de blootstelling aan de zon een grotere kans op irritatie. Bovendien breekt de zon de retinoïden af.

Gebruiken in de zomer

We noemden net al snel dat je retinol gewoon in de zomer kunt gebruiken, maar hoe zit dat precies? “Veel mensen denken dat ze retinol in de zomer beter niet kunnen gebruiken, maar dat is een misverstand”, deelt schoonheidstherapeut Jan Marini. Dermatoloog Dr. Fadi Haddad benadrukt dit: “Je kunt er voordelen van ervaren als je elke dag retinol gebruikt, maar het effect dat het op de huid heeft, hangt af van de kracht van de retinol en de frequentie.” Ook wil Haddad kwijt dat retinol zelf geen zonverbranding veroorzaakt. Al snapt de dermatoloog wel waar dit misverstand vandaan komt: “Jongere huidcellen worden tijdens de cellulaire vernieuwing onthuld, en die zijn extra kwetsbaar en gevoelig voor schade door de zon.” Om die reden is het belangrijk dat je je huid beschermt met een goede SPF.

Mensen kunnen dus gewoon retinol blijven gebruiken, zeker wanneer je huid er al aan gewend is – een proces dat ongeveer zes maanden duurt. Ben je van plan om veel in de zon te zitten? Dan kan het in de zomer wel verstandig zijn om de frequentie wat aan te passen. “Het kan dan goed zijn om de cyclus aan te passen naar iets meer ‘rust en herstel’ dagen”, deelt Sarbaziha. In plaats van elke avond retinol aan te brengen, zou je er dan voor kunnen kiezen om dat om de avond te doen of zelfs een keer in de drie avonden. En, wat ook geen kwaad kan, is om in de zomer een extra sterke SPF te gebruiken.

Bron: Marie Claire, Huffpost | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws