Koningin Sonja vandaag 87 jaar: van burgermeisje tot koningin!

Het was liefde op het eerste gezicht!

Hiep, hiep, hoera! Koningin Sonja van Noorwegen blaast vandaag 87 kaarsjes uit. Ze deelt nu dezelfde leeftijd als haar man, koning Harald van Noorwegen. Hun liefdesverhaal is bijzonder, en ontzettend romantisch. Voor de verjaardag van de koningin blikken we terug op hun love story.

Verjaardag

Op Instagram verschijnt vandaag een post waarin het Noorse koningshuis de koningin feliciteert met haar zevenentachtigste verjaardag. Op de foto zie je Sonja zwaaiend op een boot. Kunnen jullie geloven dat deze dame vandaag 87 jaar is? Wij ook niet!

Sonja Haraldsen werd geboren op 4 juli 1937 als de dochter van een kledingmaker en -verkoper, Karl Haraldsen, uit Oslo. Zelf volgde ze ook een opleiding tot kleermaakster, voordat ze Frans, Engels en Kunstgeschiedenis studeerde. Geen wonder dat de Noorse royal er altijd piekfijn uitziet! Haar koninklijke status heeft Sonja helemaal omarmd. Al meer dan dertig jaar zit ze stevig naast haar Harald op de troon, en je zou bijna vergeten dat het lange tijd onzeker was of Sonja ooit wel koningin kon worden…

Burgermeisje

Harald en Sonja ontmoetten elkaar op een feestje van een gezamenlijke vriend in 1959. Het was liefde op het eerste gezicht. Een liefde die zich in het geheim moest afspelen, want Sonja was een gewoon burgermeisje. Wel van goede afkom, maar niet van adel. Koning Olaf, de vader van Harald, wilde daarom niks horen over een huwelijk tussen de twee. Hierom moesten zij hun relatie wel negen (!) jaar geheim houden.

Het was een jarenlange strijd voor het verliefde koppel, en het kwam tot een kookpunt toen de kroonprins dreigde om nooit te trouwen, als het niet met Sonja was. De regering en parlement hielden hun hart vast, want dat zou het einde van de monarchie betekenen. In 1968 gaf koning Olaf eindelijk zijn zegen en stapten de tortelduifjes in het huwelijksbootje. Dit ‘schandaal’ heeft echter geen afbreuk gedaan aan Haralds populariteit bij het volk.

Aftreden?

Het koninklijke echtpaar is nog altijd gelukkig in de liefde en steunen elkaar onvoorwaardelijk. Eerder dit jaar kwam de Noorse koning in het nieuws doordat hij in het ziekenhuis opgenomen moest worden in Maleisië waar hij een pacemaker kreeg. Omwille van zijn gezondheid, heeft Harald sindsdien een stapje terug gedaan.

“Vanwege zijn leeftijd past de koning zijn programma in de toekomst aan. Dit houdt een permanente vermindering in van het aantal en de omvang van de activiteiten waaraan hij deelneemt”, verklaart het Noorse hof in een publieke statement. Of hij eerder gaat aftreden? Geen sprake van. De koning geeft aan een “eed voor het leven” te hebben afgelegd. Zo te horen blijft koning Harald nog even op de troon. En daarbij heeft hij gelukkig altijd zijn Sonja naast zich.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws