Koning Harald weer aan het werk, maar permanent minder taken

Zijn gezondheid verplicht hem een stapje terug te doen.

De Noorse koning Harald kwakkelt al langere tijd met zijn gezondheid. Na al een tijdje uit de spotlight te zijn verdwenen maakt de koning vandaag weer zijn opwachting. Maar na een onstuimige tijd besluit de vorst zijn koninklijke taken af te schalen. Luisteren naar je gezondheid, dat is toch het allerbeste.

Zwak hart

De vorst op leeftijd kwakkelt natuurlijk al langere tijd met zijn gezondheid. Met name het hart van de Noorse koning lijkt al tijden niet in topconditie, hij heeft dan ook al heel wat ziekenhuisopnames en operaties op zijn naam staan.

Afgelopen februari kreeg de koninklijke familie een behoorlijke schrik te verwerken toen de vorst tijdens zijn vakantie in Maleisië plots moest worden opgenomen in het ziekenhuis wegens een infectie. Daar onderging hij een operatie om een tijdelijke pacemaker te krijgen. Niet veel later kon de koning gelukkig terugreizen naar zijn vertrouwde Noorwegen. Hier werd de koning opnieuw opgenomen om te herstellen, en werd zijn tijdelijke pacemaker vervangen voor een permanente.

Daarmee leek het grootste gevaar geweken te zijn. Natuurlijk moest de koning de tijd nemen om te herstellen van de ingreep. Dat de vorst van het taaie soort is, bleek wel uit de ambitieuze plannen om op 8 april, slechts een maand na de operatie, weer terug aan het werk te willen gaan. Inmiddels is die tijd allang verstreken, en leek dat doel inderdaad te enthousiast. Slechts twee dagen voordat de koning zijn taken weer zou oppakken, kondigde het hof aan dat de koning nog tot 22 april nodig had om te revalideren.

Terug aan het werk

Sinds zijn vertrek naar Maleisië in februari is de koning niet meer in het openbaar gezien. Maar, vandaag is het dan zover: koning Harald is terug van weggeweest. Een meeting met de Noorse minister voor Buitenlandse Zaken geeft het startschot. Helemaal back on duty is de koning niet, en dat zit er ook niet in. Het hof maakt vandaag bekend dat hij zijn koninklijke taken permanent zal terugschalen.

“De koning zal in de toekomst zijn programma aanpassen, rekening houdend met zijn leeftijd. Dit zal een permanente vermindering met zich meebrengen van het aantal en de omvang van de activiteiten waaraan de koning deelneemt. Er zullen ook praktische afspraken worden gemaakt over de uitvoering van zijn officiële activiteiten”, verklaarde het hof. Hoe deze aanpassingen worden toegepast, moet nog blijken. Kroonprins Haakon nam tijdens zijn ziekteverlof de taken van zijn vader over, zou dit betekenen dat we hem dan geleidelijk het stokje van zijn vader zien overnemen?

Koning voor het leven

Ondanks zijn kwakkelende gezondheid hoeven we absoluut niet op aftreden rekenen, omdat de vorst zijn ode ‘koning voor het leven’ erg serieus neemt. We zullen de koning dus weer vaker zien verschijnen vanaf vandaag. Hopelijk houdt de man op leeftijd dit vol.

Wat we op de Beau Monde-redactie vooral denken: majesteit, neem een beetje rust! Op de respectabele leeftijd van 87 jaar is het zéker geen schande om het rustig aan te doen. Een stapje terug in verband met de gezondheid lijkt ons een meer dan respectabele reden. Hoe dan ook, we hopen dat de koning van Noorwegen met goede moed zijn geliefde rol weer kan uitvoeren.

Bron: Reuters, Gert’s Royals | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws