Drie hoeraatjes: koning Harald van Noorwegen viert 87e verjaardag!

De krasse knar zit al 33 jaar op de troon.

Het is vandaag feest aan het hof in Oslo! Koning Harald zag vandaag namelijk 87 jaar geleden het levenslicht, en dat moet gevierd worden. Voor de gelegenheid is Beau Monde eens in de archieven gedoken.

Roerige jeugd

Op 21 februari 1937 is er reden tot grote vreugde: dan komt de jonge prins Harald namelijk ter wereld. Als eerste zoon van dan nog kroonprins Olav en zijn vrouw, prinses Märtha, betekent de komst van Harald namelijk dat de toekomst van de Noorse troonopvolging weer veilig is gesteld. Zijn oudere zussen, prinsessen Ragnhild en Astrid, zijn als vrouwen namelijk uitgesloten van een plek in de troonsopvolging.

Wanneer de Tweede Wereldoorlog ook Noorwegen bereikt, vertrekt de Noorse prinses Märtha met haar kroost naar Zweden, terwijl de Noorse koning Haakon VII en zoon Olav achterblijven om weerstand te bieden tegen de Duitse bezetting. Het buurland is echter niet heel enthousiast over het herbergen van de Noren, en dus vertrekt de jonge Harald met z’n moeder en zussen naar de Verenigde Staten. Wanneer de oorlog eindelijk voorbij is, wordt de royal familie bij terugkomst in Noorwegen weer herenigd.

Koning Haakon, kroonprinses Märtha, prinses Raghild, prinses Astrid, en de jonge prins Harald bij terugkeer in Noorwegen, 7 juni 1945. (Beeld: Digital Arkivet, CC-BY-NC)

Rebelse liefde

Wanneer zijn grootvader in 1957 komt te overlijden, is de twintigjarige prins Harald in één klap de kroonprins. En een bestaan als toekomstig koning? Daar kleven nogal wat verwachtingen aan. Zo gingen Olav en Märtha er prat op dat hun zoon zou trouwen met een koninklijke match, en namen als prinses Alexandra (het nichtje van wijlen koningin Elizabeth), of prinses Sofía van Griekenland en Denemarken (de voormalige koningin van Spanje) passeerden de revue.

Maar Harald had zijn hart allang verloren: in 1959 leerde hij de charmante Sonja Haraldsen kennen, een ambitieuze jonge vrouw met een achtergrond in de mode-industrie, en – quelle horreur – een burgermeisje. Negen jaar lang moesten zij elkaar in het diepste geheim ’t hof maken, omdat Haralds ouders weigerden een mogelijk huwelijk goed te keuren.

Pas toen Harald duidelijk maakte dat hij óf zijn Sonja, óf helemaal niemand zou trouwen, gingen zijn ouders met tegenzin akkoord. Hadden zij voet bij stuk gehouden, dan had dit namelijk het einde van de Noorse dynastie kunnen betekenen, aangezien Harald de enige troonopvolger was.

Zodoende trouwde het paar in 1968 in de kathedraal van Oslo.

sonja harald huwelijk 1968
Het huwelijk van Harald en Sonja in 1968. (Beeld: Digital Arkivet, CC-BY)

Anno nu zijn de twee al heel wat decennia gelukkig met elkaar, en is er naar verluidt zelfs een serie in de maak over hun liefdesverhaal. Met dochter Märtha Louise en zoon Haakon is het gezinsgeluk uiteindelijk compleet, en inmiddels zijn de twee natuurlijk ook de trotse grootouders van prinses Ingrid Alexandra (hieronder), prins Sverre Magnus, stiefzoon Marius, en kleindochters Maud Angelica, Leah Isadora, en Emma Tallulah.

Harald, Haakon, Sonja, Mette-Marit en Ingrid Alexandra in juni 2006.
Beeld: NL Beeld

Gezondheid

De afgelopen jaren heeft de krasse knar het toch steeds vaker rustig aan moeten doen. De gezondheid van koning Harald laat het nu en dan namelijk afweten. Zo werd er in 2003 blaaskanker bij de vorst vastgesteld, en moest hij in 2005 aan z’n hart geopereerd worden. Sinds 2020 kwakkelt de koning helaas steeds vaker met z’n gezondheid. Zo moest hij in dat jaar opnieuw onder het mes voor een hartoperatie, werd hij in 2021 geopereerd aan zijn knie, verbleef hij in 2022 en 2023 meermaals in het ziekenhuis vanwege ziekte, en moest hij eind januari dit jaar al met ziekteverlof vanwege een luchtweginfectie.

Hoewel je misschien zou denken dat de vorst inmiddels wel aan aftreden toe is zodat hij lekker rustig z’n eigen ding kan doen, moet Harald daar niet aan denken. Zo heeft de beste man altijd gesteld dat hij vorst ‘voor het leven’ is. “Zo simpel is het voor mij. We doen dit tot ons bittere eind”, aldus de Noorse koning.

Vrolijke foto

Het Norske kongehuset deelde vanmorgen al een vrolijke foto van de beste man op sociale media, ter gelegenheid van de dag.

Bij de foto valt te lezen: “Fijne verjaardag, koning Harald! Zijne Majesteit wordt vandaag 87 jaar.” Wie het kiekje gemaakt heeft wordt niet duidelijk uit het bijschrift – wie weet is koningin Sonja zelf weer achter de camera gekropen voor dit kiekje van haar echtgenoot?

Wij proosten vandaag in elk geval op de gezondheid van de 87-jarige vorst. Gratulerer med dagen, hoogheid!

Bron: Beau Monde archief, Gert’s Royals | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..