Koning Harald heeft lachers op z’n hand bij staatsbanket Tanzania

Chique happen en moppen tappen.

Gisteren en vandaag was het een drukke boel aan het Noorse hof. De president van Tanzania, Samia Suluhu Hassan, is daar namelijk met een delegatie op staatsbezoek. En met slechts twee dagen in het Scandinavische land begrijpt u dat de agenda’s propvol gepland zijn.

Staatsbezoek

In het Oost-Afrikaanse Tanzania is het op dit moment zo’n 32° Celsius, maar Hare Eminentie, president Samia Suluhu Hassan, heeft die zon helaas niet in haar koffer mee kunnen nemen en arriveerde gisteren in het besneeuwde Noorwegen, waar de temperaturen de hele week onder het vriespunt liggen.

Gelukkig is de sfeer allesbehalve kil, en op verschillende beelden van het bezoek is te zien hoe de Tanzaniaanse president keuvelt met koning Harald, koningin Sonja, het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit, en prinses Astrid.

Na een officiële ontvangst, een korte fotosessie, en de traditionele kranslegging, stond er een uitgebreide zakenconference op de agenda. Het staatsbezoek staat (as usual) in het teken van de wederzijdse samenwerking tussen beide landen, maar heeft een extra bijzonder randje.

Het is namelijk ook precies zestig jaar geleden dat Noorwegen en Tanzania een diplomatieke band met elkaar smeedden, en dat moest gevierd worden!

Staatsbanket

Zoals gewoonlijk stond er aan het einde van de eerste dag dan ook een feestelijk staatsbanket op de planning. Hierbij werden de nodige erespelden, erfjuwelen, en tiara’s niet geschuwd. Via Instagram deelt het officiële account van de Tanzaniaanse overheid verschillende kiekjes van de grote avond.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ikulu Tanzania (@ikulu_mawasiliano)

De fashion-experts achter Instagram-account Royal Fashion Police merkten bovendien een heel bijzonder detail op: de hot pink japon die Hare Majesteit draagt, is namelijk een kleedje dat zij al 33 (!) jaar in de kast heeft hangen. De satijnen japon is van de hand van Erik Mortensen, en zagen we voor het eerst in 1991. Naast prinses Anne blijkt ook Sonja dus dól op vintage outfitjes. En geef haar eens ongelijk – de japon staat haar nog altijd beeldig.

Grapjas

Naast z’n uniform had koning Harald duidelijk ook z’n grapjas aangetrokken voor het staatsbanket. Zoals het heurt werd er vooraf namelijk gezellig over en weer gespeecht, waarbij men uiteraard stilstaat bij alle gedeelde successen en de fijne samenwerking door de jaren heen.

Harald gaf z’n speech een zoete persoonlijke touch, en blikte met enig heimwee terug naar zijn eigen bezoek aan Tanzania in 1981. Die vlaag nostalgie sloeg echter al snel om in hilariteit bij een erg bijzondere anekdote:

“Van de uitgestrekte Serengeti tot de Swahilikust, het was een geweldige manier om aan het continent geïntroduceerd te worden. En onvergetelijk – op zoveel verschillende manieren. Ik kan u allen verzekeren: als je ooit achterna wordt gezeten door een neushoorn, dan zul je dat nóóit vergeten. Vraag het maar na aan de koningin.” Ha!

Bron: Kongehuset.no, Ikulu Tanzania | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws