Kersvers Deens koningspaar kondigt eerste set staatsbezoeken aan

Het paar houdt een aantal Deense tradities in ere.

Ze zijn nog maar net gesetteld als het gloednieuwe koningspaar van Denemarken, maar echt tijd om even uit te puffen op de troon is er niet bij voor koning Frederik en koningin Mary. Zo vertrekken zij binnenkort op een eerste officiële tour langs binnen- en buitenland!

Royal visite

Staatsbezoeken, officiële reisjes, en reeksen ontmoetingen met je collega-staatshoofden: het heurt erbij als vorst. Daarbij is het de traditie dat je als nieuwe vorst éérst een officieel bezoekje brengt aan je senior collega’s. Pas als dat gebeurd is, kan men bij jou op de koffie komen.

Om maar meteen goed te beginnen, heeft het Danske Kongehus nu niet één bezoek aangekondigd, maar een hele reeks. Jawel: Frederik en Mary gaan op tournee!

Deense tour

Zo laat het hof in een officieel bericht weten dat het paar komende zomer een eerste set staatsbezoeken aflegt aan Zweden en Noorwegen. Het is al langer de gewoonte dat Scandinavische vorsten zo’n eerste staatsbezoek aan hun buren afleggen, en die traditie houden Hunne Koninklijke Hoogheden nu dus in ere.

Zo valt op de website van de Deense monarchie te lezen dat de twee op 6 en 7 mei in Zweden te vinden zijn, en de reis zich voortzet naar Noorwegen op 14 en 15 mei. Na deze eerste twee staatsbezoeken zal het koningspaar in juni en juli hun opwachting maken op de Faeroër eilanden en Groenland – hoewel de data hiervan nog niet helemáál vaststaan.

Koninklijke cruise

Waar de gemiddelde royal zich gewoon naar hun plaats van bestemming laat vliegen of rijden, pakken de Denen dat anders aan: zij vertrekken namelijk per schip! Zoals we wel vaker zien bij Scandinavische staatsbezoeken, blijken ook Frederik en Mary groot fan van een kleine cruise langs de Noord-Europese kust. Zo schrijft het hof op Instagram: “Het Koninklijk Jacht Dannebrog al als residentie fungeren gedurende de reis.”

Het is algemeen bekend dat ook Frederiks moeder, koningin Margrethe, groot fan was van staatsbezoeken per schip. Dan hoefde zij niet in één of ander vreemd paleis te slapen, maar kon ze aan het eind van de dag gewoon terug naar haar eigen bed in haar eigen kajuit. Wel zo makkelijk!

Bron: Kongehuset.dk, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws